Blåsenhus - Stormande kritik

Ja, så var byggandet igång i Uppsala igen. Likt en uppretad geting stormar Uppsalas förlegade befolkning, iaf. stora delar. Eller så är det få personer med väldigt starka pipor.

Nåväl, kritikerna av dels Musikens hus och Blåsenhus/Pedagogikum känns som förlegade gamla daddor som försöker bevara och förhindra ett barns utveckling till att bli en vuxen fullt blommande man. På samma sätt som daddan gör allt för att barnet ska förbli barn trots barnets stora kliv in i vuxenvärlden är givet, på samma sätt gaggar kritikerna kring Uppsala stads stadsbild. Förut var det polishuset, nyss Musikens Hus och senast Blåsenhus/Pedagogikum. Vad vill dessa kritiker egentligen?

Det är klart vi ska vara lite restriktiva med vad för slags byggnader som ska byggas i Uppsala och inte slå upp vad för något skumt som helst men att totalt förelägga Uppsala stad med byggförbud som dessa kritiker verkar vilja, det känns passé och barnsligt. Uppsala ligger först i norra Europa vad gäller ansenliga universitet, men byggnaderna, där är vi inte först utan kanske sist?!

VAd man egentligen ska rikta kritik är rivningarna av citykärnan på 1960-talet. Många länder bombades sönder och samman under andra världskriget, Sverige bombade gladeligen själva. Inte minst i Uppsala där praktiskt taget all bebyggelse från 1700-1800-talet revs.

Samtidigt som kritiken flödar fritt mot Blåsenhus glömmer kritikerna bort byggplaner och andra spännande framtidsplaner. Kanske ska kritikerna redan nu gå igenom vart det ska byggas? Vem vet, det kanske slås upp en glaspyramid som granne till dig?!

Men fenomenet att bli förbannade på byggande saker finns även i andra städer. Jag stammar från Motala, där ska det byggas en bro över Motalaviken för att leda om tung trafik från citykärnan. Riksväg 50 kommer alltså inte gå genom staden Motala utan utanför på en bro. Detta har varit kännt sedan många år, ja, nästan över 100 år, ändå skriker de boende i trakten att det är skandal. Hade de tittat på vart riksvägen skulle gått som togs beslut på om jag inte minns fel, 1890-talet, ja, så skriker de i onödan, likadant är det här med Uppsala.

Man kan gärna läsa lite på UNT.se om Blåsenhus och det fantastiska arkitektiska byggnad.

http://www2.unt.se/avd/1,1786,MC=77-AV_ID=750373,00.html

Kommentarer
Postat av: mingla

gomorron, gomorron :). Vad händer en Söndag som denna då :) ?


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback