Back in Uppsala!

Så var man tillbaka i Uppsala igen, mycket skönt!

Och till påköpet frisk! Hurra! Dock är jag lite seg och hängig i kroppen men den vaknar nog till den med.

Jocke står och lagar köttgryta och jag står och tittar nervöst på så att allt blir rätt, men nu har jag tagit en paus. Vi ska fika mormorbullar och Biskvi, det ska bli gottgott!

Sen inväntar vi grytan som kan smakas av runt 20-tiden.

Jag ska plugga flitigt nu och ha klart van Genneps bok imrorgon är det tänkt.

Sen ska vi fira julafton och öppna paket osv. på fredag. Vi låg ju sjuka så då blev det inte mer än att öppna två paket var. Jag har visst ett ärende ner på stan innan fredag också...


I Julklapp från min älskade Jocke fick jag en weekend med koncert i Danmark, det ska bli härligt! Loreena McKennitt! Här kommer jag!

Jag fick också en bok av Jocke, Njals saga, nyöversättning. Den ska bli kul att läsa, på Isländska heter sagan: Brennu-Njáls saga. Uttalas: Brettnu-Njauls Saga.

Av mig fick Jocke ett par tofflor och en mycket svår film att få tag på, men jag lyckades! :)

Kram och god fortsättning!

En riktigt god Yule?

Nej, ajg tror inte det! Jag har haft ont i magen jättelänge idag och sen känt mig småsjuk och hängig.

Varför jag skriver om sjukdom och pest och pina är för att något sensationellt hänt mig.

Jag kräktes!

Varför är det nu så extra sensationellt? Jo, för jag var 9 år när det skedde senast!

Nu är det ju inte jättekul för jag skulle på 60-årskalas ikväll och sen har jag en tenta att göra klart till på självaste julafton, samt min c-uppsats som hänger över axeln! Hua!

Nej, nu känner jag mig lite lite lite bättre, men jag ska inte säga något ännu, det kan börja mola igen...

Ha en häelig Yule! 22 december!


Peter

Återgår tillbaka till den här bloggen

Ja, jag återgår nog tillbaks till den här bloggen igen, trots allt! När den funkar så funkar den, dock när den inte fungerar så får jag har den andra som backup.

Det som gör min nya blogg tråkig är att man tydligen inte kunde lämna kommentarer och det är dåligt. Jag har iaf. inte lärt mig att ställa in den bloggen.

Funderar på att göra den andra bloggen mer som en politisk blogg där jag skriver om partipolitiska saker. Medan den här är mer en åsiktsblogg och intresseblogg. Krångligt, men så kan det vara ibland!

Vi får se hur det artar sig.


Peter

Byter blogg!

Hej vänner!

Eftersom blogg.se verkar ha problem med sitt minne så kommer jag hädanefter lämna
www.blogg.se, alltså http://zodiac.blogg.se. Min nya adress kommer vara: http://silvfer.blogspot.com.

Varför jag väljer att byta beror på att blogg.se verkar få problem med minne både nu och då och det krånglar ganska rejält.

Det betyder att jag kommer att döda mina gamla bloggar om mat och island. Och ha kvar minoriteternas värld men bara som arkiv.

Så kommer det se ut i framtiden!

Så besök http://silvfer.blogspot.com!

Peter

Degig helg

Jepp, i helgen har det varit degigt! På alla sätt och vis!

Fredagen: Koncert med Den flygande bokrullen + massor av finniga tonåringar.

Lördag: Bakade Gáhkku och pepparkakor. Gick på julfest.

Söndag: Sov till 11 och kände mig trött och seg. Gick på bio, Marie-Antoinette, mycket bra film.

Måndag: Helgen kändes som om den fortsatte, sov till 10. Nu skriver jag på min uppsats!

Julig helg

Hejhopp!

I går var det utgång på Grand, det var jag, Jocke, Johannes, Annika och My (De två sistnämnda kompisar till Johannes) och en massa finniga tonåringar. Det kändes lite konstigt att vara på ett ställe med massor av 16-åriga gymnasieelever som hoppar runt. Men det var kul, vi var och lyssnade på en koncert som spelades av klezmerbandet "Den flygande bokrullen". Mycket bra! Värsta häftiga rytmerna och bra musiker.

Därefter gick vi vidare till Upplands och tog oss lite och dricka. Jag gav bartendern huvudbry att göra en drink som var alkoholfri och som inte baserade sig på apelsin eller passionsfruktsjuice. Det blev då en på grape och tranbär med granadine, mycket påhittigt...not, men det blev gott.

Sen satt vi och språkade långt in på natten, trevligt trevligt.

Lördag:
Idag har vi pysslat lite. Jag har lärt mig göra Gáhkku, samiskt tunnbröd som är mjukt. Mycket gott!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Gáhkku
Bakas i stenugn eller i vanlig ugn (275 grader)
1 l. mjölk/köttbuljong.
2 Dl sirap
2 msk salt
15 Dl mjöl
2 pkt jäst

Gör såhär:
Värm upp mjölken till 37 grader (fingervarmt) smula sönder jästen däri. blanda ner sirapen.

Blanda undertiden mjölet och saltet.

Slå den varma mjölkredningen i en större bunke och blanda sedan ner mjölet. Rör så i bunken i 10 minuter för att få en fin och seg deg. Låt jäsa i 20 minuter under handduk.

Knåda sedan degen smidig. Dela upp den i 20 lika stora bitar och kavla ut dem till runda kakor cirka 30 cm i diameter.

Grädda på stenugn tills den fått färg.

Vanlig ugn: Sätt den längst ned och låt stå tills brödet bakats klart, därefter flyttar du upp plåten till mitten och låter brödet få färg.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Resultatet blev härligt! Gott och musigt!

Nu sitter Jocke och pillar med sitt pepparkaksslott. Det ska bli kul att se när det är färdigt!

Och senare, 18 ska jag och Johannes gå på Arkens Julfest, Jocke ville ta det lugnt hemma så då får han göra det.

Och Julfesten kommer bli kul! Med grötigare rim och julskinkan som grilljerats på Annas farfars vis, det ska bli gott! =)

Och all annan julmat!

God jul alla vänner!

Social ingenjörskonst

Idag vaknade jag och funderade på detta. Ett sådant exempel är Hitlers utrotning under andra världskriget. Vi har sett detta på andra ställen, exempelvis Sovjetunionen, Gulag.

Men vi i Sverige är helt fria från social ingenjörskonst, eller?

Vi kan väl titta på hur det såg ut när det begav sig (Efter andra världskriget i Sverige).
1936-1946 sitter Per-Albin Hansson, socialdemokrat, som samarbetsregeringens överhuvud för att klara sig mot Tyskland. Det vill säga, slicka Tyskland medhårs.

1946-1969 sitter Tage Erlander som statsminister, även han socialdemokrat. Och det är under den här perioden som Sverige har sin mörka tid. Det sker tvångssterilisering och lobotomeringar för att folk är antingen farliga för att de är kommunister, eller för höger. Eller psykiskt sjuka eller vuxit upp på barnhem och i fosterfamiljer. Dessa barn steriliseras, tvångslobotomeras etc. För att de ska passa in i samhället, eller enklare förklaring, de ska inte kosta samhället något, vi vill ju inte ha något som tynger samhället, genom att de som vuxit upp på barnhem inte ska sätta till nytt liv som kommer hamna på barnhem. Det var så på den tiden, tyvärr, att man trodde att de barn som vuxit upp på barnhem fick de barn skulle de också hamna på barnhem. Lobotomeringen genomfördes på de personer som led av psykiska åkommor. De skar helt enkelt av nerver som gjorde det möjligt för höger och vänster hjärnhalva att kommunicera med varandra, och speciellt de nerver som skickade känslosignaler. Dessa brände man bort och skapade riktiga zombies.

Detta är såklart Svensk social ingenjörskonst! Och är det inte vacker så säg! Jag tycker detta är något av det mest pinsamma som Sverige genomfört! Först fjäska för tyskland, därefter genomföra statliga övergrepp på människor som redan var utsatta, dessa såg man till att plocka bort eller förhindra att de kunde få barn. Personer som lobotomerades lever fortfarande idag och har inte fått mycket ersättning, om de fått någon ursäkt över huvud taget?!

Sverige och Norge har gjort på ungefär samma sätt under den här tiden. Vad som skiljer oss från är att Norge har bett om ursäkt och betalat de drabbade en ersättning på ganska många kronor. I Sverige ville den gamla regeringen inte veta något om det hela. Och kanske är det typiskt för en socialdemokratisk regim att inte vilja erkänna tidigare fel som gjorts av samma parti?

Varför skriver jag om detta nu då? Jo, för i medierna har vi nyligen läst att personer fortfarande blir lobotomerade. En kvinna som blev lobotomerad, dock inte på gammalt sätt (dvs. gå in genom ögat med en lång kirurgisk stålpinne och skära av nervtrådar mellan hjärnans höger och vänsterhalva) Utan på det nya sättet, via laser. Hon blev så pass förändrad att hon blev tvungen att sluta sitt jobb. Hon fick ett mycket grovt språk. Lobotomeringen skedde för att hon hade kraftiga humörsvängningar. En annan man blev också lobotomerad, efter ett par veckor så började han våldta allt som rörde sig. Innan dess hade han varit helt fri från brottsregistret. Inget av fallen följdes upp. Är det inte konstigt? Att vi idag fortfarande har kvar lobotomeringen? Skapar zombies och får människor att göra konstiga saker som de inte gjorde innan?

Jag skriver också med detta för att allt har skett under en socialdemokratisk regering. Och då kan man fråga sig, är det var regeringen ville? Att göra detta? I formen tvångssteriliseringen, ja, den socialdemokratiska regeringen hade tillåtit detta. Lobotomeringen, vi visste hur det låg till med personer som lobotomerades, undersökningar från USA fanns i Svenska händer och ändå förbjöd man inte lobotomeringen. Även idag sker detta, och vilka har styrt Sverige de senaste 12 åren?

Därefter tänker jag också på hur saker och ting hemlighetshållts. Ex. barnhemmen i Sverige, de arkiven öppnades upp nu för ett år sedan. Det var på 1940-50-talet som detta skedde. Och ingen har velat kännas vid det. Några utav barnskötarna på barnhemmet har nu trädit fram och berättat hur det gick till på barnhemmen. Men att de hade fått besked ovanifrån om hur de skulle behandla barnen.

Och så tillsist. Tsunamibanden. Varför har det socialdemokratiska regeringskansliet raderat alla telefonsamtal och e-postlistor från den tiden? Försvårat och kanske förhindrat utredningarna om hur det låg till. Nu hittades ju för några månader sedan band med lagrad data om tsunamie-post, ca 150-stycken. När utredarna skulle sätta tänderna i dessa upptäcktes det att 19 band saknades. Det luktar misstänkt socialdemokraters naturliga strategie, göm och glöm!

Nej, social ingenjörskonst, det är farligt och inget som någon ska syssla med, det är ungeför som modern rasbiologi! Och det är ju inte rumsrent någonstans, och det ska det heller inte vara!

Peter

Pölsa är så gott!

Ja, idag åt jag pölsa igen! Jag får passa på när Jocke inte är hemma för han gillar inte pölsa säger han.

Jag undrar om han någonsin testat pölsa, nu den senaste tiden? Men jaja, man ska väl inte tjata.

Nu har jag fått ut lappen som berättar till vem jag ska köpa julklapp till julfesten som är på lördag. Johannes har också fått den och jag ska vidarebefodra den.

Jag undrar jag vad man ska köpa för något... Det ska bli kul! Ska klura idag och inhandla imorgon!

Så Johannes! Om du läser detta innan jag får tag i dig så får du ringa upp mig!

Kramen!

CP-människor!

Ja, är de inte fantastiska?! Idag läste jag en artikelserie i SVD som tog upp hur rörelsehindrade kan delta i det vardagliga livet med sport osv.

Idag handlade det om CP-skadade Pontus Johansson som är tränare och driver en egen karateklubb, Wadokai style. Han är först och främst en simmare som tränade simning och har tagit endel medaljer i paralympics och VM och EM. Sen började han träna karate vid 15 års ålder, han hade hört hur de tränade i en lokal så han bestämde sig att klättra upp för trappan, 2 våningar upp, och Pontus kunde nätt och jämt gå. Så väl uppe så blev han fast, i 20 år och under 10 års tid bar han vitt bälte. Därefter graderade han från Vitt till svart och idag driver han egen klubb och åker till Japan flera gånger per år för att föreläsa om hur man kan träna handikappade elever också.

Om du vill läsa artikeln så finner du den i SVD tisdag 5 december 2006, sidan 22-23. Imorgon kommer den upp på Internet.
http://www.svd.se/idag

Fy skäms SVT 2

Ja, för att följa upp tidigare inlägg om SVTs Castrohyllning så kan jag då säga att SVT har skrivit en bra ledare, SVD tisdag 5 december 2006.

Det var inte nämnvärt någon som helst balans i de 4 timmarna, utan det var Castroförespråkare, över allt, de som gjort filmen och även tre socialister som satt i debattpanelen och diskuterade den revolutionäre Castro, som något positivt.

Om du vill läsa mer om SVTs Castrohyllning och vad Kristian Karlsson skriver om detta så följ länken!

http://www.svd.se/dynamiskt/ledare/did_14204533.asp

Fy fan SVT!

Ja, fy fan!

Idag sänder SVT, eller nu sänder SVT 4 timmar om och med Fidel Castro! Det är enligt regissörens kommentar att den film som sänds nu i SVT har Castro som stor idol. Och den filmen säänder SVT lägligt till Castros 80-årsfirande, cirka 60 års förtryck, är det något att fira?!

Det är inte svårt att veta vart SVT står i sin politik, ett politiskt obundet media... eller hur är det egentligen.

Nästa firande blir kanske Pinochette? Eller Pol Pot?

SVTs ansvariga menade att de inte visste att i samband med att de placerade programmet på den här dagen att Kuba skulle hålla sotr fest för Cubas diktator. En person som förbjuder fritt tänkande, förbjuder homosexualitet, förbjuder mängder av mänskliga rättigheter.

Men de har ju gratis sjukvård... säger många, och jag betalar gärna en slant för att få sjukvård, bara jag får tänka och tycka som jag vill!

Vad vill sVT egentligen? I Trailern berättar de om hur fascinerande Castro är, och det mest fascinerande i detta är nog hur SVT så lätt kan visa en hyllningsfilm, propagandafilm, om världens största diktatur!

Fy skäms SVT!