Anders BK Sunna - Liljevalchs

Samisk konstnär och en av 101 personer som valdes ut bland 1583. Det är häftigt!

Ta en titt på hans portfolio: http://www.anderssunna.com/

Kunskapen är hämtad från Victoria Harnesks blogg: http://www.vhjojk.se/blogg/


Nu börjar jag värma upp inför Jokkmokks marknad! I år är det om den samiska trumman som är den stora grejen på seminarierna på Ájté.

Peter - Snart norrlänning!

Peters Sushiskola

Igår åt vi sushi, det var gott! Så jag kom på att jag borde lägga ut en liten sushiskola här på nätet. Det är både kul och enkelt att göra egen sushi, för köpesushi är dyrt!

Annars finns det två sushiställen i stan som är grymma! Det ena är Yukikos sushi och ligger i Eriksberg och det andra är Ayakos sushi som ligger i Luthagen samt Fålhagen.

Men åter till skolan, det är jag själv och mina goda vänner som har gjort det här.

Saker du bör ha inhandlat innan du börjar.

- Inhandla lax, se till att den är dagsfärsk. Det är viktigt att du handlar den några dagar innan, gärna 3 dagar innan så du kan djupfrysa den och sen även tina upp den. För att göra sig av med parasiter.
+ annan fisk som du vill använda dig av.

- Grötris/Sushiris
- Bambumatta
- Mirin
- Risvinäger
- Nori-blad.
- Japansk soya.
- Wasabi.
- Insyltad ingefära.
- Citron.
- Grönsaker.


1.
Koka vanligt grötris från ex. ICA. Låt det koka så det blir härligt klibbigt, ca. 10 minuter. (Står också hur du kokar det på paketet).

2.
Låt svalna av. Steg 1 och 2 kan göras en god tid innan sushin ska rullas. Praktiskt att göra vid ex. kl.16.00 om man tänkt sig äta runt 19-tiden.

3.
Värm på risvinäger och Mirin och salt.

4.
Häll det över riset som svalnat. Blanda runt och lyft riset några gånger. Låt vila i några minuter.

5.
Tag en bambumatta eller ett vanligt A4-ark. lägg ett Noriblad och placera riset på det. Lämna gärna en bit av överkanten fri från ris som ska användas för att fästa rullen när den är klar.

Hur en makirulle blir till

Hur en makirulle blir till 2

6.
Placera nu vad du vill ha i din makirulle. Tips är gurkstänger, tunna morotsstänglar, paprika, crabsticks, tomat, avocado, ja använd fantasin! Placera innehållet som på bilden nedan.

Hur en makirulle blir till 3

7.
När du nu är klar. Rulla då ihop din rulle med hjälp av bambumattan eller ditt A4-ark. Rulla den med den sidan där du placerat innehållet och överlappa den biten som inte har ris på sig. Stryk på lite vatten så det limmar ihop.

8.
När rullen väl är klar, skär upp den med en skarp kniv i fina bitar.

Hur en makirulle blir till 4

Såhär fint kan det se ut.

9.
Nigiri är enklare. Du gör små riskuddar i storlek med en tumme. Laxen skärs i bitar och när man ska lägga den på riskudden stryker du på lite wasabi under laxbiten som ska ligga mot riset.

Hur en nigiri blir till

10.
Så var det nästan dags för att hugga in på måltiden!
Dessa tillbehör behöver du ha för att du ska få en fullständig måltid:

- Japansk soya, viktigt att det är japansk soya, kikkomans fungerar utmärkt också.
- Inlagd ingefära.
- Wasabi.
- Ätpinnar.

Men se till att sätt dig vid bordet då! Nu är det klart! Alla tar först en bit citron för att rena smaklökarna! Vatten är godast till sushi, då känner du all smak!

Itadakimasu!

Sushi till alla!

Bilderna är tagna av mig själv, Peter Andersson. Sushin är gjord av mig, Fredrik Ell och Linn Strömberg.

Peter - matigare kan ingen vara!

Äntligen! Åke Green ut ur IOGT!

Ja, äntligen har Åke Green åkt ur IOGT! Det var på tiden!

Man funderar ju varför det tagit så lång tid!

Åke Green menar då att IOGT gjort fel och hävdar att homosexuella verkar mer värda än kristna. Det är de absolut inte men de klankar direkt inte ner på en kristen som lever ett kristligt liv. (Iaf. inte om man är medlem i IOGT).

Jag har ju redan bloggat om Åke Green och hans predikan och det är anmärkningsvärt hur han nedvärderar en annan människas leverne. Att en homosexuell tydligen skulle vara mer promuskiös än andra, och det stämmer då rakt inte.

Åke Green, äntligen åkte du ut! Att du förtrycker och upprätthåller fördommar mot människor är anmärkningsvärt, och att man kan gömma sig bakom en religion.

Tänk om man skulle ha en religion som förtrycker en specifik grupp av människor, det skulle låta det. Självklart skulle den religiösa gruppen hamna bakom lås och bom, men inte om man är kristen, då kan man kackla ur sig vad för kvacksalveri som helst!

Peter


Johan Staël von Holstein

Spännande kille!

Folk verkar bli så upprörda så fort någon kommer med nya idéer. Varför är man så rädd för nya saker? Jag tycker Johan Staël von Holstein verkar vara vad kulturrådet verkligen behöver! Någon som rör om i grytan och någon som får upp kulturen lite mer i medier osv. Och det har ju visat sig stämma! Jag kan slå vad om att fler besöker Dramaten och Operan och går på Bio och annan kultur efter att Johan Staël von Holstein klev in i matchen! Om inte så kanske många kände att nu var det dags att besöka Dramaten igen för att visa sin medkänsla för alla upprörda kulturråd...

Heja på ungdomen - Nåväl, Johan verkar väl vara i de yngre medelåldern men de andra som sitter där, de verkar vara gamla stötar som inte förstår att kultur är något alla vill ha, inte bara operafolk och hockey, utan även ekonomer och andra grupper!


Peter - Ännu senare!

Kvinnojouren i Blekinge verkar inte förstå...

Såhär på nattkvisten när man borde gå o sova så hittar jag en spännande artikel på svd.se. Den handlar om Nordman och deras show i Melodifestivalen 2008 - scen Karlskrona.

Tydligen handlar låten som Nordman ska framföra om just häxprocesser och förtryck. På scen, enligt Svd.se så ska det förekomma en häxbränning på scen och detta reagerade kvinnojouren i Blekinge starkt på.

Det känns som om kvinnojouren inte riktigt vet vad de är till för själva så jag kanske måste berätta det för dem.

En kvinnojour är väl till för att stötta kvinnor och arbeta för en jämställdhet där våld inte förekommer mot kvinnor. Så är det iaf. i mina ögon.

Och om de nu anser att en iscensatt häxprocess vore provokativt så borde de nog invänta eller åtminstonde ta reda på lite bakrundsfakta om vad texten och låten vill förmedla.

Nu går ju inte det då texten är hemlig fram till framförandet av låten i mars, men så som jag anser det vara är såklart inte Nordman ute efter att misshandla kvinnor eller ha en kränkande behandling av kvinnor.

Låtens namn är: "I lågornas sken" och hon som skrivit texten är tydligen intresserad och inspirerad av Jan Guillios Häxprocesserna, och han har de ju inte gått på, snarare hyllat om jag inte minns fel.

Nej, när man läser titeln känns det om en låt som hyllar kvinnorna som fick sätta livet till och på något sätt tillönskar dem den här låten för att hedra dem och att de led förtryck i ett samhälle som verkligen var förtryckande till höger och vänster.

Nej, Kvinnojouren, de har väl gjort sitt egentligen med tanke på allt som de varit i blåsvädret 2007...


Så låt nu häxprocesserna visas riktigt mycket i TV, visa på vad oupplysthet kan göra! Häxprocesser eller liknande förekommer ju fortfarande på grund av att folk är oupplysta, ex. att jaga och förtrycka vuxna människor som inte har en heterosexuell läggning tex.

Peter - God natt!


Irriterande!

Idag var jag på apoteket för att köpa Vectavir mot litet jävla munsår. När jag då pungat ut med 100 spänn på 1g salva och kommer hem och ska börja behandla så upptäcker jag att det inte ligger någon lite jävla tub i kartongen som kostade 100 spänn.

Snacka om att man blir förbannad!

Så jag får helt enkelt krångla ner till stan igen och stå i en lång kö för att berätta vad som jag varit med om. Nåväl, det gick utmärkt den här gången så all cred till personalen på apoteket.

Men den som varit där och stulit på apoteket, fy skäms! Fy fy fy! Och ja, det är ju jäkligt märkligt att någon går och stjäl saker sådär!

Det är just sådana personer som inte kan hålla vantarna borta som gör att samhället inte kan vara fritt. Sådana som missbrukar det fria samhället. Och om man ska vara synisk är det också de personerna som klagar mest när det tvingas till att skärpa samhällets frihet, tråkigt tråkigt att det inte ska gå att ha saker i ett snabbköp. Snart är vi nog tillbaka att handla över disk för att slippa från snatterier. Och då kan man nog gissa på att det blir dyrt...

Peter


Lite bakåtblickar på sent 2007

Fru Gullström, Unge herr Nordkvist och Junker Andersson

Här ett glatt gäng på Baskrarna (Läs Landings).

Firade lite hjul och Knyår, eller vad det heter. Vi fikade massa gott! =)

Till höger är Sandra som är en av de coolaste mammorna jag vet. Ung, vetgirig och galen! Anders, en cool kille med massa häftiga kunskaper om språk och annat spännande humaniora, ett litet uppslagsverk helt enkelt! =) Och sen är det filuren Peter, och honom har man ju läst både det ena och det andra om, och vad han tycker och tänker om saker och ting. Konstiga är de allihopa, men kul har vi! =)


Peter - Inte alltid arg

Enochson vill nog inte längre ha en folkomröstning...

Nej, det verkar som om Enochson drar tillbaka förslaget om folkomröstning om könsneutralt äktenskap.

Det är faktiskt intressant hur hon i en artikel i Svd.se: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_793305.svd
berättar om hur förvånad hon blev av den undersökning svd och Sifo genomförde. Den visade sig vara en majoritet bland underlaget som var för en könsneutral äktenskapslagsstifning.

Kanske det som är mest förvånande är att Enochson gör likhetstecken = mellan homosexuella och incest samt pedofiler, det trodde jag bara var en fördom om kristdemokraterna, men tydligen inte...

För att lyfta upp den aspekten som Enochson gör behöver man veta om att det finns regler för äktenskap. Fyra stycken närmare bestämt.

1. Arton år på de som gifter sig. En åldersgräns.
2. Inte vara nära släkt. En innavelsgräns.
3. Bara vara mellan två personer, inte fler.
4. Inte vara av samma kön.

Detta är det som reglerar det juridiska äktenskapet. Flera KD-politiker menar att om man tar bort något ur dessa fyra krav så faller hela äktenskapslagen.

Det kan jag inte riktigt förstå, hur kan det förstöra hela äktenskapslagen om man tar bort punkt 4, och varför inte 3? Är det inte upp till folk själva att bestämma? Att punkt 1 och punkt 2 finns är väl självklara, men punkt 3 och 4? Nej, dessa regler skapades och förändrades under lång tid, utefter nationens olika tidsepokrar. Det har tillkommit och plockats bort, och idag är de fyra till antalet, förut har de varit färre och fler till antal. Så det är dags att låta folk vara vuxna och bestämma själva, inte låta någon statsmakt bestämma om vem som får älska vem på lika villkor.

Nåväl, Enochson säger på det här sättet, detta är ett citat, direkt från svd.se:
"- En far får inte gifta sig med sin dotter, hur mycket han än älskar henne. En kvinna får inte gifta sig med fyra män, hur mycket hon än älskar sina män. Och en 23-årig man får inte gifta sig med en
14-åring." (
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_793305.svd, 2008-01-22, kl.00.36)

Med det kan man då tolka det som att Enochson inte tycker det är större skillnad mellan en far som förgriper sig på sin dotter eller en vuxen som förgriper sig på barn. Om man funderar på vad hon faktiskt menar skulle man ju fundera på om man inte skulle dra detta inför HOMO eller någon annan instans, kanske DO? För jag tycker iaf. det är ganska otäckt att bli jämförd med något sådant. Men det är ju helt ok att kalla någon för cancersvulst, bara man belägger det med religionsfriheten.


Jag tror jag ska skapa en religion som bygger på hets, hat och våld. Våldet är då såklart ceremonins liturgi, hatet är mässandet och hetsen är predikan. Fint med religion...

Enochson fortsätter och menar att man kan diskriminera människor som älskar varandra trots att de har samma kön och om de vill ingå äktenskap. För det är liksom samma sak uttrycker hon sig vidare i samma artikeln. Och om vi har lagar som diskriminerar människor som inte gör något ont för någon, ja, då är det väl på tiden att vi genomför ändringen av lagstiftningen genast!

Men, som Stefan Attefall sa under en debatt i Aktuellt för någon vecka sedan, Äktenskapet, det är ju bara ett ord, varför är det så viktigt för homosexuella att få använda sig av det?!

Ja, om det nu bara är ett ord, Stefan Attefall, då är det ju inte så farligt att låta alla använda det som är vuxna och vill ingå äktenskap med någon som samtycker med det?

Bestämt!

Peter

KD och homoäktenskap

Det här är rätt spännande. Det har nu varit debatt om ämnet i några dagar och jag förundras över KD's medeltida retorik.


Nåväl, för att få lite bakgrundsfakta:


Oppositionen har nu börjat trycka på regeringen om att ändra i äktenskapsbalken till en könsneutral äktenskapsbalk som omfattar alla och utesluter inte någon på grund av kön. Bland de fyra regeringspartierna säger Fp ja, som de gjort under en längre tid, C säger ja, som de också förespråkat under en längre tid. M säger ja efter senaste årsstämman 2006. Därefter är det bara KD kvar, och de säger prompt nej.
När oppositionen sätter lite press på regeringen om den könsneutrala äktenskapsbalken är alla partier i riksdagen med, förutom KD. Reinfeldt kommer få pussla en hel del med detta och det ska bli spännande att se hur det slutar.


KD missar mycket på sin medeltida retorik och gör dåligt ifrån sig på de intervjuer de ställt upp på, även de små debatter som förekommer i nyhetskanalerna förlorar de. Stefan Attefall och Fredrik Federley debatterade i Aktuellt 15 januari, där Attefall hela tiden återkommer till den historiska prägeln av äktenskapet. Han menar då att äktenskapet mellan man och kvinna är äldre än självaste Svea rike. Då får jag funderingar kring vad som är äldre än Svea rike, mycket. Ex. dödsstraffet, och det är väl inget vi vill ha tillbaka? Tortyr, klassamhälle, hierarki, diktatur, envåldshärskare osv, det finns mycket som är äldre än Sverige, och mycket, kanske det mesta vill jag inte ha kvar eller få tillbaka.


Ett äktenskap är enligt KD en förening mellan man och kvinna, inte mellan man och man eller kvinna och kvinna. Äktenskapet ska förbli så som det "alltid har varit" - menar Alf Svensson.


I debatten i Aktuellt mellan Federley säger Attefall såhär:

- För de få personer som ändå väljer att leva i ett samkönat förhållande finns partnerskapslagen menar Attefall, och det är ungefär samma rättigheter som i ett äktenskap. Att visa kärlek för varandra behöver man inte ingå ett äktenskap, det fungerar lika bra som sambo eller registrerat partnerskap, menar Attefall vidare. Därefter säger Attefall att det känns fånigt att bry sig om ett så pass litet fenomen som ett litet ord: "äktenskap".


Om nu Attefall tycker ett ord är så obetydlig så tycker jag att KD är ute på halt vatten. Om de gör så stort rabalder för ett litet ord med liten betydelse, hur kan de då tycka att könsneutralt äktenskap är viktigare än bensinskatt och fastighetsskatt?


Federley menar att äktenskapet har ändrats många gånger under det kristna rådandet i Sverige. Så sent som för 200 år sedan gjorde man stora ändringar om hur äktenskapet skulle ske, så varför inte förnya och modernisera ännu en gång?


Jag är helt klart med på Federleys sida. Äktenskapet bör förändras. Det bör förändras enligt tiden, alla människors lika värde. För tänk om äktenskapet hade stått att ett äktenskap enbart får ingås mellan en man och en kvinna, där båda är genuint svenska? Hmmm... nej, inte direkt fint.


Många drar också paralleller till kyrkan och att vi ska tvinga kyrkan till att viga homosexuella par. Det är något som vi måste försöka förstå att Staten inte har något att påverka kyrkan, då kyrkan delades från staten år 2000. På så sätt har Staten inte någon direkt makt över kyrkan, som den hade innan år 2000. På samma sätt gäller kyrkan. Kyrkan har inget att säga till om hur Staten och det sekulariserade samhället bestämmer lagar och förordningar. Något som jag ändå anser att kyrkan gör, genom att Ärkebiskopen går ut och talar mot en könsneutral äktenskapslag.


Hur ska vi i Sverige stifta lagar? Ska vi stifta lagar som bara gäller för vissa? Eller ska vi stifta lagar som gäller alla?


Jag vill ha ett Sverige där alla är lika värda!


Peter - för en könsneutral äktenskapslag


IOGT-NTO

Ja, så var man Iggis och allt, men jag är egentligen inte iggis. Jag är alltså inte löftesbunden till de två stora förbunden, dock har jag medlemsskap i NSF, fast inte b etalt någon medlemsavgift...

Så, ja, jag är helt medlemslös. Vad kan det bero på egentligen? Jag menar, jag borde väl få utskick från IOGT kansliet eller något liknande om medlemsskap för IOGT?

Jag är dock med i en förening som är både UNF och IOGT, men jag har fortfarande inte hört något från förbundet och inte heller fått något inbetalningskort för medlemsavgift eller ett välkomnande som ny medlem i ett nytt förbund.

Det här är lite galet, för jag har min anställning som kräver ett medlemsskap i en organisation med nykterhetslöfte. Det här är spännande...

Jag fortsätter med informationen om hur det går att bli medlem i IOGT.

Peter