Nya möbler och ryggont!

Ja, så har vi gått lös på IKEAS varuhus och handlat ny säng, och garderob samt ett nytt köksbord/köksö. Vi ska försöka behandla träskivan nu ordentligt så den inte går sönder.

Det är kul med nya saker dock har jag dragit på mig något som liknar ryggskott, men jag antar att det är en gammal arbetsskada som skedde för länge sedan när jag jobbade på McDonald's. Fy för det!

Så jag sitter och försöker fixera min rygg så det inte gör så ont, ska besöka apoteket och köpa zon och se om det blir bättre.

Nu är det iaf. fint för oss här i lgh.

Kram o god fortsättning!

Peter

Tidiga julklappar!

Ja, idag har jag fått många julklappar! Det är bara tacka och ta emot!

Främst tänker jag nog på mina egna insatser den här terminen.

Första tentan i höstas var grammatik och det gick kanske inte så bra, inte alls faktiskt. Sen var det ytterligare en tenta om en textanalys som gick vägen och därefter blev det Svenska språkets framväxt. Den fick jag reda på i fredags, tror jag skrev något om den här. Och det var verkligen en lättnad! Kanske den svåraste tentan enligt måånga som läst kursen tidigare. Jag tyckte grammatiken var svårast!

Nåväl, jag skrev omtenta på grammatiken och hoppades på att bli godkänd på en av tre delar. Och jag råkade, utan att faktiskt plugga något extra inför omtentan skriva G på två delar! A- och C-delen gick vägen och jag blev godkänd på dem! Härligt! Grammatiken och Semantiken är klara, nu är det bara satslösningen som är kvar, kanske det tuffaste, men också det som är något som man kan öva på i hemlighet innan man går och skriver nästa gång!

Jag är glad och har kanske gett mig själv de bästa julklapparna man kan få! Nästan alla poäng denhär terminen! Underbart!

Sen idag fick jag också en trevlig liten överraskning, jag träffade nämligen på tomten på flera ställen idag. Först träffade jag faktiskt honom vid vårat privata leaseingbord. Andres hade varit fin och hade skrivit till Tomten åt mig och Sandra. Det tackar jag å det varmaste, du är fin du Anders!

Sen efter att jag träffade instutitionstomten på Nordiska språk då jag fick reda på att jag klarade mina tentor skapligt bra. eller iaf. bättre än jag räknat med, så träffade jag på en annan tomte i huset. Och det är mer klappar än jag kommer få, då vi inte firar med klappar i Motala. Jocke och jag firar dock så där lär det väl bli några också.

Men tack ännu en gång Anders och Ida! Ni är ena klippor!

Kram!

Peter

Platt gran för "Compact living"

Ja, idag har vi just inhandlat oss en präktig gran. Den är jättetjusig, så stor och fet, så den knappt får plats i vår julgransfot.

När vi pratade tidigare idag om att köpa gran sa vi att vi skulle titta på en och inte köpa idag, men jag tyckte det var dumt att inte ha med sig pengar, för tänk om, tänk om den står där, den där perfekta granen!

Och så gjorde den det, fast lite senare.

Jo, när vi gick förbi Påvel Snickares gränd var där försäljning av årets fulaste granar. De var platta och sneda och vinda och allt vad det kunde vara, taniga! En var så platt så grenverket var helt platt, då tänkte jag mig att det måste vara en väldigt liten lägenhetn den skulle pryda.

Nej, det var inte någon bra granmarknad där, men sen köpte vi utanför Katedralskolan, vid skolgatan där vi alltid köper gran, där var de fina och ståtliga.

Peter

Heraldikens konst - bör användas fullt ut!

Idag kan vi läsa på Svd.se om hur Nordic Battel group har fått ett nytt vapen (Inte skjutvapen utan en bild) för att visa upp vem de är.

Det beslut som fattades av försvaret och EU var att NBG är en förädare av kronan, alltså landsförrädare. Då vapnet föreställer ett lejon med en olivkvist i ena tassen och ett svärd i den andra. På orginalet fanns alla detaljer med. Detaljen som kom att försvinna var könsorganet. Ett manligt sådant.

Med rätt att ifrågasätta varför just ett manligt lejon skulle pryda det nya vapnet är inte fel. Det är ju trots allt ett samhälle med vindar om jämställdhet som jag självklart står bakom. Men problemet är inte jämställdhet i den här frågan, utan konstnärligt.

För vi vill ju inte gå in och peta i någon kulturskapares kreakioner? Det skulle bli våldsamma reaktioner om staten gick in i någon målares ateljé och bestämde att man inte fick måla och avbilda skogen på ett visst sätt, eller att en musikartist inte fick använda vissa ord eller sjunga på ett visst sätt. Men helt plötsligt går det utmärkt att peta i kulturell konst som är påväg att dö ut. Heraldikens konst är inte många som kan idag. Minsta lilla symbol kan en heraldiker. Förr i tiden användes heraldiken för att reda ut släktskap och skapa nya vapen för nyadlade personer. Det var viktigt att ingen fick samma vapen och att man inte förtörnade någon annan släkts vapen.

Nåväl, för att återgå till frågan. Staten och EU petade alltså i en kulturutövares arbete, genom att utan kontakta konstnären och heraldiken om detta.


Men i övrigt är det ju viktigt att se till att ändra på jämställdheten så den blir bättre. Alltså att män och kvinnor bemöts på exakt samma villkor, där är jag villkorslös.

Peter

Pianot spelade på sista versen, lever nu på bonustid

Hejsan!

Ja, jag skrev ju att något annat höll på att krossas och inte jag den här gången. Tack och lov klarade sig alla helskinnade, det är viktigast, även om vissa som var där inte förstod allvaret och undrade hur det gick med pianot.

För dem som undrade hur det gick med pianot kan jag meddela att det gick bra. Jag förväntade mig att det skulle bli en brädhög av ljudet att dömma, men det var räcket som flisades och böjdes till. Pianot lever nu på bonustid så se till att spela på det, imorgon kanske det rasar samman eller något åt det hållet.

Nåväl, för de som ser livet mer värdefullt än ett gammalt jävla dåligt piano kan fortsätta läsa här:

Som ni som läst min blogg tidigare vet att vi har en vattenläcka på Arken. Den är nu såklart fixad men återställandet av vattenskadan tar alltid lång tid. Nu är det en sådan tid exempelvis. Verandan behöver friställas och golvet ska öppnas för att avfukta det. Därför behövde vi tömma möblerna som fanns där och således skedde. Pianot som flyttades upp förra gången från Lastrummet då vi hade en läcka där flyttades nu ner. Dock med flyttfirma och proffissionella grabbar.

När de flyttat ned alla möbler och hade ett piano kvar så hände något. Pianot fastnade, det måste fått över vikt åt ett håll så det kilades fast mellan en spjäla i trappen och väggen. Det satt stenhårt. Efter ett tag började killarna titta på hur det satt fast och började fundera hur de skulle fixa ner pianot. Då händer det som inte får hända. Pianot bestämde sig för att inte sitta fast längre när den ena killen står under pianot och tittar vart pianot satt fast i. BiF, Minna stod någon meter bakom. Pianot brakade då nerför trappen mot flyttkillen och med jäkligt bra reflexer och en rejäl adrenalinkick klarade sig flyttkillen med bara ett klämt finger. Minna klarade sig också hon hoppade bakåt några meter. Tack och lov, för om något hade hänt vet jag inte hur jag hade reagerat. Nu skadade sig iaf. ingen och det är tur för tänk om... man ska inte tänka så men tänk om... Hade killen hamnat under det pianot hade han inte klarat sig. Nu tog räcket stryk istället. Skönt tycker jag för det var riktigt otäckt.

Killen hade fullt med adrenalin säkert hela kvällen ut och måste varit skapligt skakis dagen efter och va helt slut i musklerna så mycket adrenalin som han uttömde.

Ja, en skräckhistoria som slutar i dur.

Peter

Smått virrig - Utan Joey hade min dag gått i krasch! Nu gjorde andra saker det istället...

Hej på er!

Idag är en sådan där dag som allt går åt helvete. Dagen är Tisdagen den 11 december. Verkar vara en otursdag.

Nåväl, det började redan tidigt den 11 december. kl. var väl 00.15 som jag kom på att jag hade dubbelbokat mig, rättare sagt, trippel eller varför inte quattro-bokat mig?! Nåja, jag ska radda upp lite saker och sen kommer lite dåliga ursäkter för att ge lite självkänsla såhär när den 11 december börjar lida mot sitt slut.

1. kl. 00.15 den 11 december inser jag att jag ska på ett möte med "Kön Spelar roll", inte vilket som helst, utan det som jag var ansvarig för med lokal och fixa fika osv. Ja, ni vet. Jag hade totalt glömt bort det men kvart över tolv kom jag på det.

2. Våra Gårdarmöte den 11 december. Det hade jag totalt glömt bort. När jag kommer på det på Måndag så har jag fått annat för mig. Nämligen vattenläckan på Verandan på Arken. Verandans möbler ska en flyttfirma frakta ner i källaren åt oss. Jag ska fixa med öppningen.

3. Jag bokar in flyttfirman på fredagen den 7 december, så att de ska komma den 11 december. I kalendern står absolut inget om några möten.

Alltså, det visar sig vara tre, inte fyra bokningar för mycket, det är skönt!

Nu ska jag försvara mig för att jag dubbelbokat mig.

1. Kön spelar roll är ett nätverk som arbetar med att lyfta fram problemet med att det finns en könsmaktsstruktur och kultur i hela vårt samhälle, detta måste vi arbeta på så vi blir jämlika mellan könen. Datum för mötet har flyttats och det skulle vara den 10:e, 11:e, 12:e, 13:e och tillsist landade vi på den 11:e, samt att jag skulle fixa fika. Jag fick för mig igår att det var på Onsdag så jag har gått och intalat mig själv att det var onsdag. Ni kan ju gissa om att jag blev förskräckt när jag på natten till tisdag upptäcker att det var idag, den 11:e som mötet var. Så jag skickar sms till min vapendragare och broder Joey. Han svarar som en broder ska, och säger att han kan hjälpa till om flyttfirman kommer på förmiddagen mellan 8-13.30, utmärkt! Det kan man säga gjorde så att jag sov gott. Därefter fick jag Minna (BiF) till att hjälpa mig efter 13.30, ty flyttkillarna kom inte förrns kl.15.30.

2. VG-mötet ställde jag in och meddelade förhinder redan på Fredagen den 7:e då jag fick vattenläckan lite mer på mitt skrivbord, för att avlasta Minna då hon hade massor i skolan. Så flyttfirman var inbokad och då kunde jag inte gå på det mötet.

3. Flyttfirman. Ja, på Måndagen blev det panik i garderoben vill jag lova! Då fixade jag med Joey och jag kunde, för det vore pinsamt att inte dyka upp på det möte som man var ansvarig för och även det mötet där vi var på UNF:s kansli. Så jag fick helt enkelt prioritera.

Nåväl, vad kan nu detta bero på?

Jag tror:

Dålig ursäkt nr 1. Mötesdatumen har flyttat runt och därför har det aldrig skrivits ned i kalendern.

Dålig ursäkt nr 2. Jag har varit förvirrad och tankspridd sedan det att jag avgick från förbundsstyrelsen, juli 2007.

Dålig ursäkt nr 3. JAg hade tenta den 7 december.

Dålig ursäkt nr 4. Jag hade en IQ-befriad helg.

Dålig ursäkt nr 5. Jag hade en omtenta den 1 december.

Dålig ursäkt nr 6. Jag hade tentafest den 7 december.

Dålig ursäkt nr 7. Jag var på julfest den 8 december.

Dålig ursäkt nr 8. Jag fick aldrig åka på Saxenborgsmötet den 1 december. För att jag hade omtenta.

Dålig ursäkt nr 9. Vattenläckan v.43 eller när den uppkom, tog kol på mig, så jag höll på att gå in i väggen.

Dålig ursäkt nr 10. Tentan i grammatik som jag skrev omtenta på den 1 december som gjorde så att jag inte fick åka på julbord på Saxenborg.

Dålig ursäkt nr 11. Jag började läsa Nordiska språk A.

Dålig ursäkt nr 12. Jag tog jobb som F.

Dålig ursäkt nr 13. Det är så kul att skriva och tjata om dåliga ursäkter.

Dålig ursäkt nr 14. Allt beror på att Påven i Rom sitter på sin tron och har bestämt allt ont så jag inte ska klara min tenta och inte får åka på Saxenborgs julbord.


Därför så har jag dubbelbokat mig den 11 december...

Ja, så kan det gå, en dålig ursäkt är alltid en dålig ursäkt, men om man har 14 då?! Då borde det bli bättre!

Hahaha! Orsak och verkan...


Peter

P.s Det som krossades var inte min dag, utan räcket i A-trapphuset på Arken, en olycka som kunde slutat mycket otrevligt. Mer om det imorgon eller i nästa inlägg när det nu blir...

Matsnusket i din livsmedelsbutik

Hej på er vänner!

Ni har väl inte missat rubrikerna om ICAs snusk i kötthanteringen? Janne Josefsson gjorde ett stort reportage i Uppdrag granskning om hur ICA fuskade med kött och hur äckligt det var. Det var bra att han gjorde det och belyste ett problem som förekommer över allt, i alla matkedjor.

Min fundering på är varför ICA utsattes som enda livsmedelsbutik som fuskade med kött. Det är ju faktiskt inte bara ICA som säljer kött, även Coop och Hemköp och andra butiker. Men min fundering är ju såklart att Josefsson själv är en aningen vänster i många frågor och gillar att hugga på en matkedja där vinsten är av intresse. Coop-butikerna förekommer det såklart fusk också. När jag var lite mi ndre och gjorde prao i butiken i Verkstan i Motala så sa de till mig att skära bort de mögliga kanterna på ostar och märka om dem med den lapp jag fick. Som prao-elev ville man inte säga ifrån för att då kunde man ju få dåligt omdöme och det vill man ju direkt inte ha från en arbetsgivare.

Men så förekom det på den coop-butiken där jag praoade på, alltså, en gammal konsumbutik. Idag finns den inte längre men det är värt att lyfta upp i den här debatten. ICA är inte ensama och jag tror ändå att snuysket inte är utbrett och att det finns en kultur i matkedjornas värld att man ska märka om osv. Däremot förekommer det, och jag tror det förekommer i alla typer av matvarubutiker som har kötthantering. Sen kan det förekomma mer eller mindre, eller förhoppningsvis inte alls i butikerna.

Jag är inte förvånad att Josefsson inte granskade någon Coop.

Peter

Viktigt att vara med i facket

Ja, det här med hår är ju min grej och nu har det hänt ett spännande fall av uppsägning på grund av hår.

Svd.se skriver om hur Markus Persson blivit uppsagd för sin frisyrs skull.

Kort referat om vad som hänt:
0. Persson är inte medlem i facket.
1. Persson färgar håret rött.
2. Persson kommer till jobbet dagen därpå och får uppmaningen av arbetsledaren att gå hem och färga om håret.
3. Persson vägrar.
4. Arbetsledaren förbjuder Persson att komma till jobbet med den frisyren.
5. Persson skickas hem.
6. Persson får ogiltig frånvaro.
7. Persson sägs upp.
8. Facket skulle absolut ha backat upp Persson om han hade varit medlem.
9. Persson känner sig kränkt och vill ha upprättelse.
Källa:
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_657627.svd

Ja, med alla kort på bordet verkar det som om Persson får driva saken i egna händer, och bekosta jurist osv. själv. Något som han skulle fått "gratis" om han varit medlem i facket.

För det är mycket märkligt att bli uppsagd påggrund av en frisyr. Och väldigt konstig frisyr var det heller inte. Fast jag kanske är fel person att påpeka vad som är konstigt och inte konstigt.

Några har kommenterat artikeln på svd.se och menar att det var rätt av företagaren att göra på vad sätt som genomförts. Och kanske fick Markus skylla sig själv lite grand? Han bör ju ändå ha kännt av sociala vibbarna om den sociala kod som man behöver ha för att genomföra visst arbete. Ex. möte med kunder och jobba som försäljare, då kanske det är viktigt med kostym och backslick, etc. jag vet inte, men det är en märklig händelse.

Så, med andra ord, gå med i facket! Det lönar sig! Du får då massor av bra backup om du skulle råka ut för något.

Och det är inte dyrt att vara med i facket, det är bara struntprat! För man får bra saker där, ex. en lön som är reglerad efter inflation och andra viktiga faktorer. Om man inte är med i facket behöver arbetsgivaren inte följa kollektivavtalet, och då kan man förlora mycket.

Allt detta och lite till får man när man är med i facket, så gå med! Vad kan det kosta? 25kr-600kr? Inget är särskillt dyrt! Medlemsavgiften är reglerad på vad du tjänar.

Peter

En halvtimme efter tentan...

Det kändes lite halvbra, så jag är skapligt nöjd med den.Tentan var uppdelad i tre delar, en A-del, en B-del och gissa vad, en C-del.

A-delen: Grammatik, substantiv och sådana saker, det kändes bra.

B-delen: Satslösning, det gick åt skogen, Bansattu!

C-delen: Semantik, kanske gick det vägen.


Nu är det dags för nästa tenta som skrivs på fredag!

Svenskans framväxt i 700 år.