Blomkålssvamp

Idag var jag ute och tog en liten paus i tentapluggandet!

Pausen blev ganska länge men med gott resultat. Vi var nämligen ute och plockade svamp. Jocke och Jag hittade Gul kantarell, blek kantarell och Blek/röd taggsvamp.

Det blev en härlig svampomelett av det hela.

Men nu över till det som är av det mest intressanta i mitt svampliv. Jag hittade en Blomkålssvamp. Det är tydligen något utöver det vanliga! Den var gigantisk! Tyvärr kunde vi inte bärga hela utan fick ta halva.

Såhär ser en blomkålssvamp ut!

http://www.svampguiden.com/art.asp?art=Sparassis_crispa

Nu förväller jag den och sen ska jag steka den.


Åh, tentaplugg

Det är för tråkigt!

Uschusch!

Ska fortsätta läsa anteckningar. Jag är iaf. där nu!

Nu har jag varit en tjötgubbe

Jag har gett en person en utskällning och jag har sagt till en person om att man inte får göra på vissa sätt.

Hur mycket kan man skriva på sin blogg om olika saker? Vad är ok och inte ok?

Jag har redigerat bort massor av ursprungsinlägget.

Men som sagt var.

En  utskällning och en tillsägelse.

Peter


Håga Högen = Högen Högen

Idag var jag ute och vandrade med Jocke. Vi tog cyklarna och cyklade ut till HågaBy och ställde cyklarna vid Håga Högen. Håga på gammelsvänska betyder Hög, så Håga Högen = Högen Högen, lite kul och lite spännande med lite etymologisk undersökning. Nåväl, vi utgick iaf. från Håga Högen och vandrade en röd linje. Vi hade köpt med oss massäck från Ofhandahls konditori som vi skulle äta när vi blev hungriga.

När vi vandrade längst den röda linjen mot Läbybro, en bro från 1600-talet. Nu gick vi ju inte raka vägen utan tog lite andra vägar för att få lite skogsluft i lungorna som oftast är förorenade med cityluft.  Promenaden gav oss drygt en mil i benen och vi hittade fyra söta små gula kantareller. Huvudsyftet med promenaden var att se lite fornlämningar och det gjorde vi! Vi vandrade runt och vid Läby bro fanns det ett gravfält från cirka 100 f.v.t romersk järnålder, där det stod bautastenar resta och även en runsten som var kul att se. Stenen var ristad utav någon okänd ristare och det syntes på tecknen och de slingrande ornamenten som inte riktigt funkade. Ta er en titt! Lillängens Gravfält heter stället som man lätt kan ta sig med bil.

Därefter knatade vi hemmåt och tog cyklarna hem.

Vilken härlig dag det varit, underbart väder för skogspromenad och vi slutade dagen med en härlig potatisgratäng och stekt kyckling.

Gott gott! =)

Trött

Idag är det fredag och det känns verkligen! Det har varit en hård vecka, trots att jag inte har haft några föreläsningar! Jag har tentapluggat, jobbat och gått på två isländska föreläsningar... hmmm... hur lät det där? Jag menar, inte haft några religionsföreläsningar.

Dock missade jag Isländska i tisdags, men jag pluggade då istället till Religionstentan. Den handlar om östasiatiska religioner.

Från någon gång runt 2000-talet B.C.E (Before common era) <-- visst är det ett bra uttryck?!

Det är i Kina, FörArkaisk religion,  Konfucianism som egentligen heter Ru (uttalas Shú), Konfucianismen är ett västerländskt påfund, liksom man i väst kallar den indiska religionen för Hindusim som i själva verket kallas för (Dharma, Läran).

Sen lyfter vi frågan om Taoism som egentligen enligt pin-jin systemet (Det nya bokstavsskiffret av kinesiskt teckenalfabet) blev Daoism. Så för alla er som gått runt och trott att Taoism och Daoism är två olika religioner, ni har haft fel, det är en och samma religion. Taoism är det franska översättningssystemet och något äldre än pin-jin systemet.

Sen tar vi oss en titt på den kinesiska buddhismen Chang Buddhism. Den skiljer sig otroligt mycket från den Traditionella Theravada Buddhismen från Indien/Sri Lanka.
Detta för att Buddhismen i Kina influerades starkt av Ru och Dao, om den inte gjort det skulle den anses anarkistisk och hädelserik, då det är förbjudet med att tex. ge allmosor och tigga. (Något av en vardagssyssla för Theravadabuddhistiska munkar).

Över till Nippon!
Sen går vi över till Japan där vi går igenom Shinto samt även Buddhismen. Shinto är den religionen som det Kejserliga Japans kejsarfamilj följer, samt stora delar av Japans befolkning.

För att förstå syskonskapet med Buddhismen i Japan och Kina ser vi att Japansk buddhism, såkallad Zen-buddhism är egentligen Kinesisk Chang-buddhism. Chang blev Zen på japanska.

Har jag dribblat bort er? Jag har nämligen nästan gjort det med mig själv så jag ska ta och studera vidare och gå in på djupet nu inom religionernas värld och ta reda på de verkligt stora skillnaderna inom religionerna.

För att inte glömma Tibetansk Buddhism!

Men det blir ett annat inlägg!

Trevlig helg!

Konstig dröm

I natt drömde jag konstigt! Jag drömde om att jag var i en stor samisk by i norra delen av Saapmi (Samernas namn på sitt land).

Jag gick omkring och hittade lite trevliga butiker och gick in för att titta och shoppa något. Därefter hittade jag ett gäng kristna människor som gick religionsvetenskap A 20p. med mig. De var ganska hårt troende och ja, alla skulle vara kristna annars var man inte ngåot värt.

De stod där iaf. och pratade om hur häftigt det var att missionera bland samebarn. Jag hörde det och gick fram till dem och påpekade att de gärna fick missionera bland de som redan antogs vara kristna fast levde "fel". Inte bland samer där de precis hade återtagit sin ursprungliga religion. (Jo, de hade det i drömmen). Och det blev en våldsam debatt. Det gick så långt så de började jaga mig över hela världen.

Därefter hoppade jag i något hav, typ någonstans där det finns korallrev och fina fiskar. Simmade runt och vi slogs som i ett TV-spel. Iaf. så var det väldigt psykadeliskt!

När jag hoppade upp ur vattnet så var jag tillbaka i den där byn. De hade slängt ut sina trummor och följde en utav de kristna fanatikerna som hade gått den där kursen. Jag kände att jag hade misslyckats men så blev jag ivägdragen av en samisk kvinna som berättade vad som hänt.

Därefter vaknade jag. Funderade på var jag var och ja, det var märkligt!

Drömmar är spännande! Nu ska jag hitta något att skriva C-uppsats om!

Hela Sverige är på G!

Ja, idag vaknade jag och läste tidningen. Alla företag i Sverige var optimistiska och såg positivt till en borgerlig regering samt att de blev sugna på att anställa nytt folk.

En otrolig positivism och förväntning på samhället och den nya regimen. Det är glädjande att läsa och se. Och det är denna positivistiska känsla som måste finnas för att jobb ska skapas, människor får mer företagsamhet när man är glad.

Det här kommer bli spännande!

Känns skönt att vakna upp!

Så har man sovit efter en hård valvaka!

Jag vaknar upp glad och euforisk! Nu är det våran tur!

Sen får man kanske inte glömma bort att i min glädje, där finns också sorg, dock inte från mig. Men som man säger. Min glädje, någon annans sorg. Och det är kanske detta som är demokrati? Nu har en rödgrön sida varit i majoritet i 10 år så det är helt demokratiskt och normalt att det blir en borgerlig del i Sverige nu. Och jag hoppas på att vi kommer ta tillvara på tiden och se till så att den socialdemokratiska regimens nedgång vänds uppåt.

Jag är väl inte den som är den, Socialdemokraterna har regerat Sverige gott, jag vill ge S en stor eloge från 1994 när de började reformera om och lägga upp en god grund för Sverige som blev positiv. Kanske blev den bästa tiden för S perioden 1998-2002, då stabiliserades sveribge men sedan hände något, 2002 fick Sverige massor av nedgånger men ändå så pumpades det in skattepengar i olika bidragssystemen. Ändå så gick folk arbetslösa och utnytjade bidagssystemet.

Jag tror att vi med denna nya regering och majoritet från den borgerliga sidan kan vända rätt det sjunkande skeppet, Sverige. Underlätta för att starta företag och göra det billigare för småföretagare att anställa. Och poå så sätt så blir det fler jobb och när fler får jobb, då kan de konsumera mer och sluta gå på bidrag och a-kassa.

A-kassan har ju diskuterats hårt i den här valdebatten att det drabbar de arbetslösa, och är det inte det som är meningen egentligen? Jag känner många som är arbetslösa som inte vill gå till arbetsförmedlingen osv. för att de har bättre betalt i A-kassan än vad de kommer få på sitt nya jobb. Då är det något som är fel! Så om man sänker A-kassan efter 90 dagar eller hur det var så kommer man få mindre pengar att röra sig med och således måste de arbetslösa aktivit söka jobb. Och på så sätt får vi en mer aktiv arbetslöshetsborttagning. "Det löser sig självt"

Så, nu börjar det borgerliga och förhoppningsvis kommer vi behålla stafettpinnen nästa gång också! för det här kan inte mer än gå bra!

En önskan jag har är att Aliansen samarbetar med Miljöpartiet inom miljöfrågor. Det skulle bli betydligt bättre med mer miljöaspekter, då många av aliansen anser att oljan inte är ett direkt problem och att man kan pumpa in med mer kärnkraft... Jag tror vi måste hitta en lösning på detta och där kan Miljöpartiet komma med otrolig expertis tror jag. Tyvärr har de gjort sig fast i röda berget nu och kanske valt sida?

Det vore bättre om de kunde lligga betydligt mer utanför höger/vänstersidan. Men detta val har Mp verkligen tagit ställning för vart de ligger. Så kanske på nästa riksmöte? borde de kanske riva upp det och bli mer frirörliga igen?

Grattis till Alliansen!

Peter

Valarbete 4

Idag har det hänt något fantastiskt!

Vi har fått ett regimskifte i Sverige!

Jag är glad och jag ser möjligheter för det svenska samhället.

Nu inväntar jag det slutgiltiga resultatet!

God natt!

Valarbete 3

Då har jag delat ut massor av information i huset där jag bor. Det var kul! Nu har jag massor av tidningar kvar, funderar på att gå tillbaka med dem och säga att jag inte kunnat dela ut mer.

Men nu var det gjort iaf.

Peter

Valarbete 2

Ja, såd rar det ihop sig till ännu mer koncentrerad kampanjande.

Idag hämtade jag en påse valmaterial som jag ska dela ut i huset. Det ska bli kul att få dra ytterligare ett strå till stacken.

På söndag är det SM i politik!

United 93

Detta är en film som man inte ska titta på om man är känslig. Det är en av de mest magstarka filmer jag någonsin sett. Vad gjorde filmen så gripande? Hur kom det sig att en historia vi alla vet är på riktigt bli så stark upplevelse? En historia jag visse hur den skulle sluta?

Från att filmen startar till det att den slutar är 2 h stress, rakt igenom. Den är väl filmad, den är väl regisserad, den är väl planerad.

Historisk blick bakåt i tiden:

11 september 2001. Motala.

Kl.09.00 går jag till skolan, svensk tid. Har två lektioner.
Kl. 12.00 Lunch
kl. 13.50 kommer jag hem.
kl. 14.44 ringer min faster och berättar att ett plan just flugit in i WTC B. Jag tror henne inte och slår på TV:n för att se. Mycket riktigt, det är ett plan som kraschat in i WTC B.
Jag lägger på.
kl. 14.48 Ser jag på direktsänd TV hur ett plan flyger rakt in i WTC A.
I och med detta så förstår jag inte vad som händer, men något är säkert, jag sitter mest och gråter och ser TV-bilderna rullas om och om igen. Någon gång runt 15.10 kraschar ytterligare ett plan in i pentagon och ett plan till är kapat.

Och det är där filmen startar.

Jag minns hela den här dagen nästan i detalj. Runt 17.20 faller WTC A och några timmar senare faller WTC B. En mycket otrolig syn och ett hårt slag mot inte bara USA, utan hela den demokratiska världen.

Åter till verkligheten.

5 år har nu gått. Och filmer återberättar det fasansfulla som hänt USA, och övriga demokratiska världen.

Filmen United 93 är en film som är mycket balanserad. Den innehåller inte någon patriotism, den innehåller inte några förgrymmande bilder av Islam. Den beskriver en trolig händelseförlopp. Kan det ha varit på detta sätt? Det vet vi inte, vi vet bara att vissa samtal har varit vägledande för att göra filmen.

Jag är tagen. Mycket tagen.

En tyst minut för alla oskyldiga som dött i krig och terrorangrepp!

Peter

Marit Paulson sparkar stjärt!

Ah! Vad vore Fp om inte Marit kommit?

Såg henne precis i "10 dagar kvar" i TV4.

Herr Ekdahl menade att Fp var ett sjunkande skepp idag. Många fina metaforer, jag tror däremot att Fp kommer återta sina steg i den sista delen av valrörelsen.

Iaf. Herr Ekdahl menade och pressenterade Marit såhär:

Ekdahl - "... När nu folkpartiet är ett sjunkande skepp, då plockas Marit Paulson fram."

Paulson - "... Här plockas Marit Paulson för bannemig INTE fram, hon kommer självmant!"

Och det är verkligen en utmärkt kommentar! Någon som vågar ge Ekdahl på truten, så otrevlig som han är. Idag var programmet dock bättre, då han faktistk inte la ord i munnen på politikerna så ofta.

Dock anser jag att SVT's program är betydligt bättre. Ekdahl känns trött och populistisk, tråkig.

I SVT får politikerna prata färdigt, såvida de inte flyter ut, då styrs de rätt igen.

Förövrigt anser jag att Fp klarade sig utmärkt idag i SVT 20.00 i utfrågningen. Lars är otroligt stressad och pressad nu, trots det känns det som att han klarar situationen skapligt. Det var inte det bästa politikerutfrågningen, det är Reinfeldt som har gjort, samt Lars Ohly. Men Lejonborg klarade sig betydligt bättre än Peter Eriksson tex.

Lars L har setts som tråkig och grå, möjligt men idag kom det fram och man såg faktiskt att han är en ganska trevlig prick som har humor, men tar fram alvaret när det behövs och humorn när det behövs.

Upp till spurt mina vänner! Må bäste parti vinna!

Lycka till alla partier! Lycka till Sosialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Folkpartiet, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Moderaterna, och sist men inte minst! Fiministiskt Initiativ!

Det är viktigt att alla går och röstar! Rösta på något av dessa partier och jag är lika glad som om du hade lagt rösten på Folkpartiet! Det är röstningen som är viktigast! Inte vilket parti som vinner, det är sekundärt!

Peter

Påhoppad!

Idag gick jag på stan med min cykel, plötsligt hörde jag några fnittra. Då såg jag ett gäng killar och sen tittade jag på min pakethållare. Någon av dem hade placerat ut en tidning där. Jag stannade cykeln, tog tidningen och gick fram till dem och frågade om det var deras tidning.

Kille: Ja, det är det.
Jag: Men varför sätter du den på min pakethållare?
Kille: Vad kommer du rösta på?
Jag: Folkpartiet.
Kille: De är ju rasister!
Jag: Ser jag ut som en rasist?
Kille: Vi kommer ge 2000 nya jobb och massor av mer pengar till studenter.
Jag: Sen tycker jag det är ganska otrevligt att bli smyglappad, har ni inte mage att ge mig saken direkt?
Kille: -:Gav inget svar:-

Är det så Vänsterpartiet arbetar? Kallar andra partier för rasistiska? Och vågar inte ge människor information rakt över utan måste smyga in deras information?

Det är ju lite vad jag förfarat, att saker och ting ska smygas hela tiden. Och det tycker jag inte om! Varför kan man inte spela med öppna kort, framför allt rena kort!

Tråkigt nog är det ju inte så att Fp's känstemannastab har gjort det heller, det gäller främst Per Jodenius och Niki Westerberg, samt Nicklar Lagerlöf som var förtroendevald. Därutöver är Nona LÖarsson anklagad men hon påstår sig vara oskyldig. Samt Johan Jakobsson som var Fp's partisekreterare.

Detta är helt oacceptabelt men, det rör dock tjänstemän och inte förtroendevalda. De förtroendevalda ska ställas mot väggen och det kommer de få göra om inte tidigare så inför nästa riksmöte.

Vad jag tycker är tråkgit är att S använder detta som en valstrategie och det är mycket illa för att vinna sympatiröster för att folk tycker synd om dem.

Idag hörde jag det senaste att en föredetta journalist på Expressen använt sig utav den information som unge Jodenius gett, efter att fått rådet att gå till journalister med sin information, av Jakobsson.  Journalisten för EX-Pressen är nu avstängd. Detta skriver Aftonbladet.se

Skandalen om spionage måste utredas, och detta görs av polisen nu, vi ska inte spekulera längre utan vi måste låta polisen jobba utan att bli störda eller påverkade!

Jag säger bara:

Åter till valrörelsen, Tack!


Religionshistoria C = C-uppsats 10p

Hua!

Idag har jag gjort massor av förundersökningar på ämnen jag kan skriva C-uppsats i. Tankarna far till hällristningarna i Tanums-Hedes kommun och försöka se samband med bilder och religion. Knyta bilder samman med gamla texter och se om det finns religiösa inslag osv. Till vilken religion tillhör ristningarna? Är det religiösa bilder? Eller är det rent av klotter? Eller är det en historiebok som vi kan läsa om på hällarna? Ta en titt på de fina bilderna nedan, de är från Vitlycke hällristning i Tanums-Hedes kommun i Bohuslän.

Bilderna är tagna av mig, Augusti 2005.

Handfästning/ De älskande
De älskande, handfästning. Är det en vigselakt eller är det en fruktbarhetsrit?
Den stora riten? Den vänstra är iaf. en kvinna, syns på håret, den högra är
mannen med sin fallos samt svärdshjalt

Måhända en tidig bild av Thor?
Är detta en tidig bild av Thor?


Skeppsritual med präster/shamaner
Vi ser ett skepp med massor av roddare. Vi ser två som blåser i bronslurar
Vi ser även två präster/shamaner med ritualyxor. Vad vill den här bilden säga oss?


Strid med svärd och spjut
Här är en stridsscen med en kille med svärd och en kille med spjut. Måhända
Kan det vara Oden?

Folkpartiet - Spionanklagade

Ja, så var det mitt uppe i valspurten och Folkpartiet råkar ut för den här typen av tråkigheter.

Jag tror att Fp inte har något direkt med det här spionaget, däremot kan information från den här pressekreteraren kommit upp och fram till andra beslut.

Vad jag ser som stor skillnad är att Den här Per var informationssekreterare och han är således inte någon politiker utan en vanlig anställd. Vad medier har gått ut med är att det är en politiker som gjort detta, och jag tycker det är fel, det är en anställd. Dock får det konsekvenser i och med att den anställde gör saker som de förtroendevalda får stå för, men det är viktigt att göra skillnaden.

Sen kom det mer tråkiga nyheter och det är Skaraborgs distriktsordförande som också säger sig ha haft tillgång till S-forumet och använt det. Båda personerna har blivit avstängda eller avgått från alla uppdrag. Och det har gått snabbt efter det att det uppdagades från Socialdemokraterna.

Det som är beklämligt är just att Fp står för en politik som handlar om att det ska vara ett rent spel, och sen finns det rötägg som gör såhär, tyvärr är det väl så att det finns röt ägg över allt men det är ingen ursäkt för det som hänt.

Nej, jag hoppas verkligen att detta inte påverkar valet, jag är ändå fast i mina grundprinciper, men de övriga 70% av sveriges befolkning? Kommer de att göra ändringar innan de går och röstar? Kanske? Det är nämligen så att cirka 70% av alla som röstar bestämmer sig nu, 13 dsagar innan eller under dessa tretton dagar att nu ska jag rösta på Fp, eller M, eller C. Det är bara 30% som är fasta i sina röstningar och som tillhör ett politiskt parti, är det inte läskigt?

Peter

www.val.se