Midsommarfiranden runt om i Sverige

Jaha, så var det då midsommar. Dagen är som längst, dock igår egentligen, kl. 19.32 inträffade solståndet.

Vad betyder egentligen midsommar?

Vad har det för bakgrund och historia?

Vet alla vad man firar egentligen?

Vad är midsommarstången för något? Är det kristet kors som man klär in i grönt?

Det är såklart inte helt lätt att svara på men det finns så tidiga som svensk bronsålder avbildade midsommarstångar eller majstångar. Att maja = att klä. Att man klädde stången. Stången var troligtvis en fallos symbol som symboliserade fruktbarhet och naturens inneboende kraft att få saker att växa och bära frukt. Bronsåldersavbildningen är en stenristning som återfinns i bohuslän, Tanumshede.

I Lettland firar de solen och de dyrkar den och hälsar den med värme. SvD skriver om en hednisk midsommar. Att kalla något hedniskt är inte direkt korrekt då det är en kristen term om folk som lever på heden och att de står under kristna. Nedvärderande.

Läs artikeln nedan.

http://www.svd.se/dynamiskt/resor/did_15896619.asp

För mig betyder midsommar en kraftfull energi ute i naturen. Guden och Gudinnan ingår handfästningen och blir ett par. De har tidigare på valborgsmässoafton, Beltaine, befruktat varandra. Guden som oftast kallas Ek-Kungen utmanas av Järnek-Kungen och de slåss om makten. Ek-Kungens styrka är som starkast vid den här tidpunkten men hans krafter försvagas i och med midsommarsolståndet. Järnek-Kungen vinner mark men förlorar tillsist. Ek-Kungen vinner men segern var dyrköpt då han drog på sig en svår skada. Sakta ebbar hans krafter ut och han skänker sin energi till jorden. Lammas, 1 augusti, är nästa högtid.

Midsommar är alltså en fantastisk högtid som är religiös, alltså sakral för mig. Och det är det som är så fantastiskt att i Sverige firas detta fortfarande, nästan identiskt med hur det såg ut på 1400-talet och kanske ännu tidigare.

Glad midsommar!

Peter

Världens mest hotade platser, 100 -i-topp

Detta skriver SvD.se om i den här artikeln. Sverige har med ett objekt och det är en gammal idrottsanläggning som hotas av rivning. Denna byggnad finns i Borlänge. Följ länken och läs.

http://www.svd.se/dynamiskt/kultur/did_15891380.asp


Titta också på bilderna på de andra hotade platserna och byggnaderna.

Jag tycker att det är konstigt att en idrottshall hamnar på den här listan. Det borde vara gamla fornlämningar eller andra viktigare platser än ett plåtskjul i Borlänge.

Exempelvis i jämförelse med de andra ställena som blivit uppräknade, ex. Machu piccu. Det drabbas av okontrollerad turism och detta förstör och prisjägare kommer dit för att plundra och många tycker om att ta med sig en bit hem. På liknande sätt kan vi hitta okontrollerad turism i Sverige. Ex. är fjällvärlden väldigt okontrollerad turism. Jag tänker på samiska boplatslämningar och Seiteområden som vandaliseras av människor som kommer dit. Vissa gör det av okunskap, andra av ren illvilja.

Här borde riksantikvarieämbetet(ra) göra en auktion. ra borde sätta upp informationsskyltar vid varje seiteställe och fornlämning uppe i fjällen där turiststigar går förbi. Många går förbi heliga platser och ser stenkumlar uppbyggda och sparkar sönder dem eller tar med sig sten. Detta är inte ok, det är förbjudet och man bryter mot lagen när man tar sönder fornlämningar, det gäller såklart samiska fornlämningar också!

En sak att minnas om du är ute i fjällen och vandrar, rör inte stenhögar som är uppbygda. Det är samma sak som att gå in och klottra i en kyrka, inget som vi gör normalt eller om man är något så när funtad. Lika så gäller i naturen, rör inte fornlämningar, det kan vara heliga platser som fortfarande används och de vill inte att deras heliga plats vanhelgas av turister eller vandaler.

upplysarPeter

Den stora bokfrågan

Nu är snart böckerna ihopplockade och snart kan vi städa och inreda! Hurra!!!

Underbart!

Peter

Frihet i en liten flaska, eller stor...

SVD.se skriver om en pojke som kördes ihjäl av en rattfyllerist. Pojekn blev 13 år.

Många människor är liberaler som påpekar att friheten att göra som man vill är viktigast. Att använda droger av diverse saker.

SVT - Rapport pressenterade idag (15 juni) att var fjärde rattfyllerist var narkotikapåverkad. Idag är det förbjudet att inneha droger/narkotika. Ändå är var fjärde rattfyllerist narkotikapåverkad. Hur skulle det se ut om vi tillät vissa droger? Då kan jag slå vad om att siffran stiger.

Så, vad är frihet egentligen? Att få göra som man vill? Ska man få gå och döda någon bara för att man är jävligt sur eller förbannad? Nej, såklart inte.

Ska man få inta prepparat som gör personlighetsförändliga saker? Idag är det tillåtet med alkohol. Så tydligen.

Vad betyder frihet?

För mig betyder frihet att jag får göra som jag vill. Jag vill ha maximal frihet. Men det betyder inte att man ska tillåta dekadenta beteenden som droger eller andra saker, mord tex. Varför ska man inte det då? Jo, för att vid intag av droger påverkas inte bara personen som drogar sig, även omgivningen och det kan gå så pass att andra människors frihet påverkas.

Alltså, frihet under ansvar. Det är ok att få frihet men att man också måste jobba sig till friheten. Känns som förklaringen till demokrati, det är inget man bara kan ha, man måste jobba för det...


Dagens moralkaka!

Peter

Politik som fotbollsmatch

Jag tycker det här är jättekul! Jag har aldirg hört talas om att det sker men tydligen senda 1970.

Tufft!


http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_15784544.asp


Heja Reinfeldt!

Peter

Yes! 10p VG!

Yiiipppiii!

Det kan jag säga med glädje!

VG på 10p. uppsatsen, utmärkt!

Jag är störtnöjd!

Idag blev det hemlagade Kofta Jalfreze med ris och hummus. Mummsigt!


Glad Peter

Idag, imorgon och alla andra dagar

Är det nästan som sommarlov! Jag behöver inte göra något direkt jätteviktigt, jag jobbar med F-tjänsten såklart, men det går ju av bara farten. Mitt mål är att jobba måndag, tisdag och halva onsdag, därefter är det ledigt. Vi får se om det funkar!

Det var egentligen meningen att jag skulle hyrt en bil till helgen men det gick visst inte riktigt som mina planer. Jag får göra det på Måndag eller tisdag istället. Jag skulle köra skrot hade jag tänkt. (Sånt som folk i huset ställer nere i soprummet för att de är för lata att åka iväg och slänga det, och sådana personer som gör så att vi får höja hyran pga. hyra av forddon och att F jobbar med saker som de själva skulle kunna göra)

Inte alls bitter! Haha!

Men iaf. nu är det iaf. klart. Jag har sommarlov, jag ska bara göra min ReWright på uppsatsen och jag fick förövrigt VG. Problemet var att det var rapporterat till vår betygscentral att det rörde sig om en 5p. uppsats, jag skrev med ambisionen 10p. Så jag håller på att slåss för att få den till en 10p. uppsats.

Vi får se om det lyckas!

Nu är det bara städningen av mitt skrivbord, annars är allt tipptopp!

Ja, igår!

Då smällde det för fan!

Opponeringen på uppsatsen gick tipptopp! Några små ändringar och omstruktureringar, men annars gick det bra.

Peter

Idag...

Ja, då smäller det för fan!