facebook

Ja, nu har jag då funnits några dagar på Facebook.com. Det är ett bra community där man kan hitta sina gamla vänner och nya vänner. Det är kul!

I övrigt är det mycket plugg, mycket med jobbet och lite till.

Men vi får se när nästa stora inlägg kommer!

Vänligen


Peter

Saxenborg

Den 29 är det styrelsemöte för Saxenborg. Det ska bli härligt att åka till lugnet igen!

Saxenborg
Saxenborg när det är som vackrast!


Röd revolution - Kommunismen

Jag har länge frågat mig det och undrat varför. Så jag ställer frågan här.

Vad är det som lockar med kommunismen?

Varför dras människor till den ideologin?


Min syn på kommunism är förtryck, censur, militär makt och byråkrati.

Något som är allt annat än frihet. I en kommunistisk stat skulle de som vill förändra inte få tillstymmelse att förändra något. De skulle motarbetas, hemlig polis skulle stå runt varje hörn och ligga under varje säng för att avslöja ev. försök till demokratisering av landet.

Vid försök till liberalisering och demokrati skulle folk hamna i arbetsläger/koncetrationsläger. Precis som i gamla Sovjet, Gulag, där 100 miljoner människor mördades för att de stred för demokrati.

Kommunism förknippar jag med förbud och "robotisering" av mänskligheten. Alltså att staten formar alla människor i en form. Alla ska vara lika.

Forna Östtyskland som var kommunistiskt fram till 1989 då muren revs och Tyskland blev ett land, där var det viktigt att alla var lika. Alla skulle vara lika. Ingen fick vara bättre än någon annan. Är det ett sådant rike kommunisterna vill ha? Nej, det tror jag inte, jag tror de kommunister som finns och verkar och de lekmannakommunister som finns bland ungdomarna romantiserar kommunismen. Att det på något sätt är fritt och alla får vara som de vill, bara de följer statens regler. Bara de följer statens regler.

Bara de följer statens regler...

Och statens regler förstör människans egna drivkraft.

Nåväl, om vi återgår till forna östtyskland. Det är i de delarna som rasismen är som störst i tyskland. De vill att allt ska vara lika, och det som är olikt det ska ut. Kanske utrotas?

Så, kommunismen är kanske lika trevlig som Hitlers gamla parti, vid längre dragning. Bara att det inte handlar om ras utan om att alla ska vara liktänkande, alla andra som tänker olikt, de ska bort, plockas bort från landet, försvinna, förintas...

Har kommunisterna romantiserat kommunismen?

Jag tror det.


Peter


Militärjuntan Sverige?

Jaha, så står överstebefälhavaren i TV och kritiserar regeringen med stöd från socialdemokraterna.

Snart har vi en röd revolution, eller?

Jag tycker det är anmärkningsvärt att Överstebefälhavaren uttrycker sig i TV vid en sådan sak som denna.

Att han har mage att visa öppet att han är missnöjd med den nya försvarministern som var vapenvägrare.

Vapenvägrare stod inte högt upp på hans skala, det märktes tydligt.

Nej, det här är alvarligt när militären ger sig in i en politisk debatt!

Är det bäst att egentligen inte skriva det här eller ska jag invänta den röda revolutionen med militären som ledare?

Ja, spännande, man får vänta och se om man blir haffad eller inte...

Peter

Ständigt detta språk! Det är ju över allt!

... Och tur är väl det!

I onsdags, ja, förra veckan, 35 eller vad det var, så var jag på upprop och registrering för Svenska språket - Nordiska språk, 30 hp (20 gamla poäng).

Det var kul för vi blev inbjudna till en öppen debatt mellan Horace Engdahl och Jørn Lund håller debatt om en svensk kanon eller inte.

Det roliga var att halva Nordiska språk - personalen var delaktig och de förklarade ungefär såhär:

"Ja, så är alla ni inbjudna till en öppen debatt mellan han som sitter i Svenska Akademin... vad heter han nu..." Alla tittar på varandra. "... Ja, just det Horace, eh... eh... Engdal, jasså? Med h på slutet? Engdahl. Och hans post i akademin är, eh... eh... ja, iaf. han kommer hit och debatten leds av Heymir, välkomna!"

Hehe, det var kul, precenterades av studierektorn på Nordiska språk. 

Iaf. så är det klart nu och jag är registrerad på Nordiska språk och allt är frid och fröjd... (Till det att någon läser detta som jobbar där...)

Idag hade vi en av de bättre föreläsningarna. Svenska språkets utveckling. Henrik William. Han var riktigt vass! Han arbetar med tidig svensk språkforskning, riktigt spännande!

Han förklarade att vi kunde veta hur svenska ord skulle uttalas i tidigt stadium. Exempelvis kunde vi veta att 'Fötter' är ett svenskt ord och att det tidigare hette: 'føtr'. Tufft!

Vi fick också lära oss om hur vi kunde veta varför vissa namn och ord skrivs med th. Ex. Thorbjörn. (i övriga ord i svenska språket förutom namn har vi tagit bort th-kombinationen, det syns tydligare i engelskan eller Isländskan som ex.). Nåväl, Thorbjörn är iaf. så att om någon frågar varför det stavas Th beror då heltenkelt att tidig svenska hade en bokstav som hette Thorn = Þ, Och den bokstaven har vi tagit bort ur Svenska alfabetet liksom Ð. Så, Thorbjörn stavades med Thorn förut men skrevs om senare med Th och där har det fastnat.

Allt är väldigt spännande!

Ett annat spännande ämne som vi har diskuterat hemma är vart ordet Spa kommer från. Ja, precis, SPA - hälsohem. Tydligen så kommer det från den Belgiska staden Spa. Läs mer här: http://www.faktoider.nu/spa.html

Peter