Folknykterhetens vecka - Minska alkovåldet!

Ni har väl inte glömt att det är folknykterhetens vecka? Den startade idag och den rullar verkligen igång och kör för fullt runt om i landet. Samtidigt som folknykterhetsveckan 2008 är i full fart drar också IOGT-NTOs nya kampanj igång - Minska alkovåldet!

www.minska-alkovåldet.nu

Vad betyder alltså det här?! Vaddå minska alkovåldet nu?

Jo, så är det faktiskt, vi vill att alla ska kunna känna sig säkra när de går ut på stan, går på kvällspromenader eller sitter hemma. Ingen ska behöva vara rädd för att någon som är alkoholpåverkad ska antasta dem på ett eller annat sätt.

Så, gå in på minska alkovåldet punkt nu.

Peter

Klar med tentan

Sådär ja! Nu är jag klar med tentan, den är inskickad och allt. Så jag kan inte göra mer på den.

Jag hoppas på att det blev skapligt bra.  Jag är dock lite orolig, det var den tuffaste tentan jag någonsin skrivit som  hemtenta så vi får se.

Kram på er! Nu ska jag ta mig en tur i kvällens härliga väder!

Peter

Den galnaste nyheten alla kategorier!

Läste idag i SVD, ja, jag har den som pappersupplaga också, om en präst från Brasilien som skulle slå världsrekord i flygning med partyballonger. Det går tydligen till så att man blåser upp mängder av vanliga kalasballonger med helium och sen spänner man fast dem på sig själv och så lyfter man till väders. Problemet var bara det att han lyfte väl högt, 6 000meter och sen blåste det, den lille prästen steg till skyn och blåste ut till havs. Kanske klev han av ballongerna och gjorde sig ett med Gud? Eller så har han sjunkigt ner och ligger i vattnet. Ännu så länge är det visst 80% chans att han iaf. är i livet.

Man kan inte läsa det på svd.se ännu men det kommer säkerligen upp där också.

Men gå till ett bibliotek och läs där om du inte har svd. Man får inte skratta när man läser det! Tänk på att det handlar om liv, han samlade in pengar till ett vägkapell för lastbilschafförer.

Peter

Nu tar jag break för idag!

11 timmar får räcka idag! Jag har mest suttit och skrivit idag.

Räknade ut att jag började 08.30 och slutade 22.00 Totalt 4 timmar rast och då blir det 11 timmar studier på tentan, så jag får säga att första dagen gått bra. Ja ghar hunnit med nästan så mycket som jag ville.

God natt!

Peter

Hemtentatider

Så sitter jag med hemtentan och är snurrig i bollen!

Ganska spännande frågor och relevanta för vad vi tog upp på kursen, det är bra! Dock är det skitsvårt!

Just nu arbetar jag med lite kasus, genus, numerus och species. Det är svårt, speciellt när det gäller en 1300-talshandskrift, dock med translitterering, så det är bra! Men i övrigt är det svårt!

=)

Spionage!

Ja, idag eller rättare sagt ikväll såg vi något väldigt spännande. Straxt efter studentbokhandeln, mot Kafé Ovfandahls mötte vi runt 22.35 en mörk man i cirka 30-årsåldern. Han svängde om sin halsduk och precis i det ögonblicket "råkade" han tappa ett paket "näsdukar". En man i cirka 50-årsåldern går cirka 30 meter bakom den förstnämnde mannen och böjer sig diskret mot marken för att hastigt plocka upp paketet med "näsdukar" och stoppar det i egen ficka.

Vad var det egentligen vi fick del av att se? Knäckte vi en kod? Var det ett nytt förkylningsvirus a la 317? Vad kan det ha varit för information som utbyttes?

Spännande värre!


Peter - Detektiven

Tunströms "Tjuven"

Nu har det hänt lite saker sedan sist jag bloggade. I måndags beställde jag en tid till öronläkaren men det behövde jag inte ha gjort, för igår(onsdag) fick jag jätteont i örat och ringde sjukvårdsupplysningen och fick en akuttid på närakuten. Det var tur för det visade sig att jag fått eksem i örongången och behövde komma under behandling omgående. Jag fick örondroppar och jag slutade höra på högra örat. Det var läskigt!

Nu är det torsdag och idag har jag hört dåligt igen, dag två. När jag tar örondropparna slutar jag höra totalt på vänstra örat. Så på föreläsningen satt jag och svarade lite godag yxskaft på de frågor som slängdes ut.

Annars så har dagen varit bra. Jag o Jocke gick på teater ikväll och såg Tunströms "Tjuven". Den var till en början klassisk teater och i andra akten mer exprementell. Det är ju kanske inte en solskenshistoria men det var en bra teater! Väl värd att se! Som student eller arbetslös kan man få den billigt! Men det är nästintill fullsatt i salongen och så är det nog ända fram till sista spelningen.

Nu ska jag gå o inte höra något igen genom att ta örondroppar och sen sova.

God natt!


Nystädad lägenhet

Ah, igår storstädade vi! Det är verkligen rent och snyggt nu!

Nu kvarstår bara lite småsaker som mattpiskning och ytterligare några saker som ska ner i förrådet.

Egentligen behöver vi städa och rensa i förrådet också, det är verkligen i behov!

Men, det känns lite enklare att bo här nu! =)

Utmanad - jag gör ju egentligen inte sådant, men det var ju Ida

Tre namn du går under:

- Peter
- Silver
- Kamikaze-peter

Tre saker som skrämmer dig:

- Kommunister
- Åsiktsregistrering såsom TV/Radiotjänst (Gör mig mer förbannad inte rädd)
- Oftast majoriteten av människor, de är otroligt korkade ibland!

Tre saker du har på dig:

- Min halskedja
- Kalsonger
- En vit sliten t-tröja

Tre sanningar:

- Jag blir skitsur när jag inte får mat i tid
- Ingriper när det finns orättvisor
- Folk börjar prata med mig utan att jag gör någon invit, det är jobbigt.

Tre saker jag verkligen vill ha:

- Samma rättigheter som alla andra.
- En ny laptop, Macbook pro - black, den är såååå snygg!
- En egen lägenhet eller gård där man får spika i väggarna!

Jag utmanar inte någon, jag vill inte utsätta dem för sådana här saker! ;-)

Kårvalet 2008 - Uppsala studentkår

Så var det dags med val av studentkår, inte svårt val för mig. Det blev en röst på Borgerliga studenter för de var själva med att inte ha kvotering i sitt valprogram. Därefter tycker jag också det är bra att ta bort kårobligatoriet, där de också var ensamma, jo, något mer parti var visst med på det. Men det är bra att kåren inte får gratis pengar av studenterna och så vet studenterna inte om att kåren finns, så som det ser ut nu faktiskt. Det är bättre om kåren själva gjorde saker så att alla studenter såg mervärdet att vara med och på så sätt rekrytera medlemmar.

Mycket bättre med valbarhet än tvång.

Gå och röst adu med! Det är viktigt!

http://www.uppsalastudentkar.nu/karvalet

Använd ditt kårlegg och använd kåden som står efter personnr.

Peter

Bulefiske - en kul grej

Idag fick jag reda på vad jag höll på med den där gången jag var på en spännande resa till Nordnorge.

Det var på ett läger som vi var på upplevelseresa där bland annat fiske av torsk ingick. Det var med spö och det satt cirka 6 krokar på varje spö. Det var lite läskigt först men det blev roligare.

Jag har världens sämsta fiskelycka, men i den här typen av fiske gick det betydligt bättre. Jag ryckte upp flertalet torskar. I ett ryck drog jag upp 3 torskar. De satt liksom över allt. I ryggen, buken, gälarna, ögat etc. Sammanlagt fick jag kanske upp en cirka 12 torskar. Jättekul för de som inte får fisk normalt.

Detta skedde då 2002. Idag är det 2008 och det har fått ett namn., bulefiske, kanske hette det så redan då, troligtivs? Fast åandra sidan var det inte uppdagat att torsk var utfiskat då, vad jag vet.

Diskussioner om vad sportfiske är och inte är fick jag mig en rejäl tankeställare. Fisken i sportfiske ska nappa på det fejkade betet, när man rycker torsk rycker man upp den, precis som med strömming. Liksom strömmingens utfiske är torsken nu hotad sedan många år och det är trots allt läskigt att det är såhär.

Det diskuteras över fiskeförbud på torsk under vissa månder, då januari till mars då de leker. Det är oftast då många båtar ger sig ut för att erbjuda turistresor för turistfiske, inget tillstånd krävs och de kan ta upp över 200kg torsk per dag enligt Uppdrag granskning. Det är betydligt mer än vad vanliga yrkesfiskare får upp på en dag. Så något är ju helt klart knasigt.

Det är definitivt inte en ny fiskemetod, vi har fiskat strömming i Sverige på samma sätt på väldigt länge. Torsken har säkerligen fiskats så under flera århundraden också. Men är det ok att göra det för att vi alltid har gjort det? Det är dags att tänka om tycker jag.

Förtydligande: Jag är alltså emot bulefiske, för de som inte förstod det under läsningen.


Vänligen

Peter

Ibland är det ganska orättvist - som nu ungefär

Ja, nu känner jag mig orättvist behandlad, faktiskt. Egentligen är det ju mitt eget fel då jag inte gjorde tillräckligt från början men det ska finnas gränser vad man kan ta och inte ta. Idag väljer jag att ta det men är sur för det.

Vad är det egentligen som har hänt då, undrar du säkerligen och det ska jag berätta nu.

Jag läser nordiska språk B under den här terminen, en väldigt trevlig kurs och med många trevliga delkurser. Såhär ser upplägget ut i kursplanen för terminen.

Vi börjar med 5 veckors studier inom grannspråken danska och norska. Därefter följer valbara kurser 1. fornisländska 2. skriftlig framställning, och därefter 1. Språkhistoria  2. språksociologi, samt sist, 1. namnforskning 2. fortsatt grammatik.

Jag valde alla med inriktning 1, en språkhistorisk inriktning.

Men så åter till den absolut första delkursen. De nordiska grannspråken med särskilld hänsyn till danska och norska.

Danskkursen var väldigt intressant! Det var roligt, det gav mer intresse för språket och många oklarheter och missförstånd som finns mellan språken klarades ut på den kursen. Kursboken heter: Dansk som nabosprog. En bra bok som tar upp de viktigaste likheterna och skillnaderna mellan danska och svenska. Vår lärare var väldigt bra och hon gav mersmak för danskan. Flera av studenterna valde att läsa en kurs på Åhus i Danmark i sommar.

Så för att komma till det andra delen av kursen. Norska som jag tycker är ett spännande språk och ett viktigt språk för mig om jag ska vidareutbilda mig inom religionshistoria så jag var taggad inför denna delkurs. Danskan och norskan delade på 5 veckor så det blev 2,5 vecka per kurs.

När så norskan skulle dra igång blev det ganska tufft och tempot ökade. Det ökade så kraftigt att de flesta funderade på om det var Norska A som kördes där grundläggande grammatik och språkhistoria skulle pluggas in på 2,5 veckor. När så tentan kom kändes det verkligen som att det var minst 5 veckors studier som tenterades av. Inget speciellt med det egentligen, hårda lärare har jag haft förut, och då menar jag den tyska varianten som är + 60 år. Det betyder hård disceplin, tunga ämnen och grymt svåra tentor. Nåväl, när väl tentan är rättad, som tog nästintill själigen för lång tid, det var 4 dagar kvar av sista datumgränsen för att lämna ut tentan. Jag hade fått underkänt med 3 poäng. No big deal, jag skrev helt enkelt för dåligt på tentan. Så jag får ett mail av norskadjunkten som ger mig en extrauppgift som jag ska lämna in, jag får gott med tid men uppgiften jag fick, den var desto värre. Jag fick en text på cirka 750 ord där jag skulle plocka ut alla substantiver och placera dem i rätt genus, feminint, maskulint eller neutrumt. Inte svårt allt, det hade vi gjort under kursen och det är lätt att fixa, det var där jag råkade illa ut på själva tentan, så det hade vi ändå gått igenom bra på kursen. Därefter skulle jag ta ut alla starka verb i texten. Det hade vi inte gått igenom på kursen mer än att han nämnde att nynorskan skiljde sig mycket från både bokmål och svenskan. Därefter gick vi inte närmare in på det. I den otroligt dåliga kursbok vi hade: Norsk som nabospråk togs det upp två exempel på starka verb. Och det stod en mening om hur man såg på verbet om det var starkt eller svagt. Ja, jag hade problem helt enkelt, även när jag hade tillgång till ordbok.

Jag lämnade iaf. in uppgiften och vad händer? Jo, jag får tillbaka ett ganska så snorkigt svar om att jag hade klarat substantiverna men missat på starka verb. Då vill han vara sjysst mot mig och ger mig ytterligare en chans. Välj ut 5 valfria sidor från en text: Syden, och ta ut alla starka verb. Jotackar ja, det var visst väldigt tydligt att starka verb var viktiga, men vart fanns de på undervisningen?

Nu är jag iaf. sur och är iprincip klar med uppgiften. Jag ska kontrollera den några gånger till för nu ska det inte vara mer jobb med texten för då smäller jag av och kommer dra hela processen in i studieråd och studiebevakare och allt vad man kan koppla in. Jag kan inte se någonstans att starka verb är så pass viktigt mer än att man ska ha koll och veta att nynorskan skiljer sig stort på just den fronten från både bokmålet och svenskan.

Så här står det i de mål som man ska ha uppnått efter att man läst kursen:

Norska
Efter kursen ska studenten kunna

· redogöra för den historiska bakgrunden till den norska språksituationen

· redogöra för de norska målformernas juridiska ställning och geografiska utbrening

· redogöra för och identifiera de viktigaste skillnaderna mellan de två norska målformer-na

· redogöra för och identifiera de viktigaste skillnaderna mellan norskt och svenskt skrift- och talspråk.
Källa:
http://www.selma.uu.se/publik/main?AF=0600&funktion=kplvisn&kplanid=14405&sprak=Svenska

Ja, nu har jag gnällt och det är skönt, nu är det dags att lämna det bakom sig, peppar peppar...


Trött trångt o tråkigt

Att åka buss långt är tråkigt. Nära 4 timmar har jag varit påväg. Det är 2 timmar kvar. Nej, nästa gång jag åker långt ska det bli med tåg, då kan man gå till bistron o fika, vad kan man göra på en buss? Svettas, andas in andras äckliga fisar, trängas, tvingas lyssna på någons väldigt intressanta morgonhumör. Ja, inte direkt intressant. Så min fundering är hur folk orkar åka buss ofta, ta bara min polare Joey, han åker jämt buss till karlskrona. Hur orkar du egentligen? Jag skulle dö varje gång.

Skatt, gärna det, men hur många gånger skattar man på en krona?

Ja, nu har jag funderat lite grand på skatter hit och dit. Jag är i grund och botten positiv till skatter som går till bra saker och till det som den behöver gå till. Skatt är ju från början en förbannelse för folket och en välsignelse för maktens herrar. Ex. Robin Hood, denna legend som stal från de rika och gav till de fattiga, han menade sig hata skatten, och mycket riktigt, det var tur att någon gjorde rösten hörd för folket. Var Robin Hood den förste socialisten? Nejdå, det tror jag inte, han hatade ju skatter, och vad har socialismen i Sverige gjort? Jo, belagt hela samhällskroppen med skatter.

Nåväl, nog pratat om dåtiden, det var ju trots allt ett oupplyst samhälle på Robins tid. Ta en titt idag på hur det ser ut.

Låt oss säga såhär. Det är ett företag som säljer sand. (En luckrativ verksamhet idag) Detta företag äger mark som de lånat pengar för att köpa. När de köpt marken, då skattade företaget (Vi kallar det för F) för marken, en markskatt, efter markskatten betalades det skatt i form av moms för marken som köptes.

När så marken var köpt och man hade betalat skatt i två omgångar skulle man bygga en fastighet på marken. Då köpte man ett koncepthus som kom i modul och sattes upp av ett annat företag. F betalade det nya företaget X för tjänsterna och även skatter som var tugna att betalas. När så fastigheten stod på tomten skulle det betalas skatt för fastigheten, fastighetsskatt. Ett sandtag ligger gärna nära vatten så man kan frakta sanden per båt. Då blir man tvungen att betala extraskatt för att det ligger nära vatten. 300m från vatten och man måste betala extra skatt, årligen.

Sen köper man in grävmaskiner och lastbilar, då ska det skattas först när man köper in fordonet, därefter en årlig skatt på fordonet.

Sen måste man ha anställda som man måste betala arbetsgivaravgift och sociala avgifter samt lön. Lönen är inte något att knota med, det är helt ok att betala lön till de som arbetar där. Men vad folk oftast inte vet är att den lön som arbetaren får är pytteliten efter det att alla skatter är betalda. Låt oss säga att arbetaren tjänar 1 kr i månaden. Då ska F betala arbetsgivaravgift på 1 kr, samt sociala avgifter 1 kr. Det betyder att F betalar högre skatt än vad arbetaren tjänar på att jobba där.

Inte nog med det. När så arbetaren fått lön av F måste arbetaren skatta på lönen, ca: 30%, när så lönen är utbetalad ska arbetaren betala moms på de saker arbetaren handlar, momsen ligger på 25%, då kan vi snart räkna ut vad det är kvar av en krona efter att den gått från F till arbetaren. (Inte nog med det, i den butiken arbetaren handlar, måste handlaren betala skatt på den inkomst han får från arbetaren, osv.)

Alltså, låt oss säga att arbetaren betalar 30% skatt av sin krona, då blir det kvar 0,7kr. Sen går arbetaren och handlar mat, och betalar moms 25%, Då är det kvar 0,525kr. Alltså, för varje krona man tjänar, går hälften i skatt på ett eller annat sätt.

Och om man tänker på att arbetsgivaravgifter och sociala avgifter var dubbelt så mycket som arbetarens lön var, så skulle arbetaren kunna fått 3 kr och därefter skattat själv en viss procent, ex. 20%, och själv tagit ansvar för att lägga undan och spara till pension etc.

Ja, så ser det ut, idag har det förändrats lite grand, men inte särskillt mcyket.

Peter