Peters Sushiskola

Igår åt vi sushi, det var gott! Så jag kom på att jag borde lägga ut en liten sushiskola här på nätet. Det är både kul och enkelt att göra egen sushi, för köpesushi är dyrt!

Annars finns det två sushiställen i stan som är grymma! Det ena är Yukikos sushi och ligger i Eriksberg och det andra är Ayakos sushi som ligger i Luthagen samt Fålhagen.

Men åter till skolan, det är jag själv och mina goda vänner som har gjort det här.

Saker du bör ha inhandlat innan du börjar.

- Inhandla lax, se till att den är dagsfärsk. Det är viktigt att du handlar den några dagar innan, gärna 3 dagar innan så du kan djupfrysa den och sen även tina upp den. För att göra sig av med parasiter.
+ annan fisk som du vill använda dig av.

- Grötris/Sushiris
- Bambumatta
- Mirin
- Risvinäger
- Nori-blad.
- Japansk soya.
- Wasabi.
- Insyltad ingefära.
- Citron.
- Grönsaker.


1.
Koka vanligt grötris från ex. ICA. Låt det koka så det blir härligt klibbigt, ca. 10 minuter. (Står också hur du kokar det på paketet).

2.
Låt svalna av. Steg 1 och 2 kan göras en god tid innan sushin ska rullas. Praktiskt att göra vid ex. kl.16.00 om man tänkt sig äta runt 19-tiden.

3.
Värm på risvinäger och Mirin och salt.

4.
Häll det över riset som svalnat. Blanda runt och lyft riset några gånger. Låt vila i några minuter.

5.
Tag en bambumatta eller ett vanligt A4-ark. lägg ett Noriblad och placera riset på det. Lämna gärna en bit av överkanten fri från ris som ska användas för att fästa rullen när den är klar.

Hur en makirulle blir till

Hur en makirulle blir till 2

6.
Placera nu vad du vill ha i din makirulle. Tips är gurkstänger, tunna morotsstänglar, paprika, crabsticks, tomat, avocado, ja använd fantasin! Placera innehållet som på bilden nedan.

Hur en makirulle blir till 3

7.
När du nu är klar. Rulla då ihop din rulle med hjälp av bambumattan eller ditt A4-ark. Rulla den med den sidan där du placerat innehållet och överlappa den biten som inte har ris på sig. Stryk på lite vatten så det limmar ihop.

8.
När rullen väl är klar, skär upp den med en skarp kniv i fina bitar.

Hur en makirulle blir till 4

Såhär fint kan det se ut.

9.
Nigiri är enklare. Du gör små riskuddar i storlek med en tumme. Laxen skärs i bitar och när man ska lägga den på riskudden stryker du på lite wasabi under laxbiten som ska ligga mot riset.

Hur en nigiri blir till

10.
Så var det nästan dags för att hugga in på måltiden!
Dessa tillbehör behöver du ha för att du ska få en fullständig måltid:

- Japansk soya, viktigt att det är japansk soya, kikkomans fungerar utmärkt också.
- Inlagd ingefära.
- Wasabi.
- Ätpinnar.

Men se till att sätt dig vid bordet då! Nu är det klart! Alla tar först en bit citron för att rena smaklökarna! Vatten är godast till sushi, då känner du all smak!

Itadakimasu!

Sushi till alla!

Bilderna är tagna av mig själv, Peter Andersson. Sushin är gjord av mig, Fredrik Ell och Linn Strömberg.

Peter - matigare kan ingen vara!

Kommentarer
Postat av: Anders S

Vad fint! Jag blir verkligen sugen på sushi..

2008-02-16 @ 12:20:48
Postat av: Peter Andersson

Ja, visst blir man! =)


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback