KD och homoäktenskap

Det här är rätt spännande. Det har nu varit debatt om ämnet i några dagar och jag förundras över KD's medeltida retorik.


Nåväl, för att få lite bakgrundsfakta:


Oppositionen har nu börjat trycka på regeringen om att ändra i äktenskapsbalken till en könsneutral äktenskapsbalk som omfattar alla och utesluter inte någon på grund av kön. Bland de fyra regeringspartierna säger Fp ja, som de gjort under en längre tid, C säger ja, som de också förespråkat under en längre tid. M säger ja efter senaste årsstämman 2006. Därefter är det bara KD kvar, och de säger prompt nej.
När oppositionen sätter lite press på regeringen om den könsneutrala äktenskapsbalken är alla partier i riksdagen med, förutom KD. Reinfeldt kommer få pussla en hel del med detta och det ska bli spännande att se hur det slutar.


KD missar mycket på sin medeltida retorik och gör dåligt ifrån sig på de intervjuer de ställt upp på, även de små debatter som förekommer i nyhetskanalerna förlorar de. Stefan Attefall och Fredrik Federley debatterade i Aktuellt 15 januari, där Attefall hela tiden återkommer till den historiska prägeln av äktenskapet. Han menar då att äktenskapet mellan man och kvinna är äldre än självaste Svea rike. Då får jag funderingar kring vad som är äldre än Svea rike, mycket. Ex. dödsstraffet, och det är väl inget vi vill ha tillbaka? Tortyr, klassamhälle, hierarki, diktatur, envåldshärskare osv, det finns mycket som är äldre än Sverige, och mycket, kanske det mesta vill jag inte ha kvar eller få tillbaka.


Ett äktenskap är enligt KD en förening mellan man och kvinna, inte mellan man och man eller kvinna och kvinna. Äktenskapet ska förbli så som det "alltid har varit" - menar Alf Svensson.


I debatten i Aktuellt mellan Federley säger Attefall såhär:

- För de få personer som ändå väljer att leva i ett samkönat förhållande finns partnerskapslagen menar Attefall, och det är ungefär samma rättigheter som i ett äktenskap. Att visa kärlek för varandra behöver man inte ingå ett äktenskap, det fungerar lika bra som sambo eller registrerat partnerskap, menar Attefall vidare. Därefter säger Attefall att det känns fånigt att bry sig om ett så pass litet fenomen som ett litet ord: "äktenskap".


Om nu Attefall tycker ett ord är så obetydlig så tycker jag att KD är ute på halt vatten. Om de gör så stort rabalder för ett litet ord med liten betydelse, hur kan de då tycka att könsneutralt äktenskap är viktigare än bensinskatt och fastighetsskatt?


Federley menar att äktenskapet har ändrats många gånger under det kristna rådandet i Sverige. Så sent som för 200 år sedan gjorde man stora ändringar om hur äktenskapet skulle ske, så varför inte förnya och modernisera ännu en gång?


Jag är helt klart med på Federleys sida. Äktenskapet bör förändras. Det bör förändras enligt tiden, alla människors lika värde. För tänk om äktenskapet hade stått att ett äktenskap enbart får ingås mellan en man och en kvinna, där båda är genuint svenska? Hmmm... nej, inte direkt fint.


Många drar också paralleller till kyrkan och att vi ska tvinga kyrkan till att viga homosexuella par. Det är något som vi måste försöka förstå att Staten inte har något att påverka kyrkan, då kyrkan delades från staten år 2000. På så sätt har Staten inte någon direkt makt över kyrkan, som den hade innan år 2000. På samma sätt gäller kyrkan. Kyrkan har inget att säga till om hur Staten och det sekulariserade samhället bestämmer lagar och förordningar. Något som jag ändå anser att kyrkan gör, genom att Ärkebiskopen går ut och talar mot en könsneutral äktenskapslag.


Hur ska vi i Sverige stifta lagar? Ska vi stifta lagar som bara gäller för vissa? Eller ska vi stifta lagar som gäller alla?


Jag vill ha ett Sverige där alla är lika värda!


Peter - för en könsneutral äktenskapslag


Kommentarer
Postat av: Bajsmannen

Debatten om äktenskapslagstiftningen har helt fel fokus. Det viktiga borde vara att pöbeln inte får gifta sig hur som helst. Proletariatet bör inte föra sina defekta bolsjeviksanlag vidare bland kommande generationer.

2008-01-20 @ 15:05:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback