Finlandia - ett trevligt land!

Så har man varit i Finlandnågra dagar, det är ett trevligt land och trevliga människor där nästan alla går omkring och ser ut som om de diggar hårdrock och power metall. Ett land som h ar allt laktosfritt eller laktosfattig mat. Det tycker jag om! Ett upplyst land med andra ord vad gäller matallergi. De är inte bara duktiga inom det området, även glutenfria saker finns det gott om, och de produkterna är inte alls tråkiga som de är i Sverige.

Idag har vi besökt Nationalmuseum och sett på 4000 år gammalt älghuvud hugget i sten. Vi trodde det skulle vara större men det var som en liten tändsticksask. Sen hade de en liten avdelning med samiska saker. Spännande saker var att det fanns en sydsamisk trumma, en sådan med ett solkor i mitten av trumman, som kom från Finlands sydvästra del. Bland insatta kallas den typen av trumma för ramtrumma och har den solkors är det troligtvis en sydsamisk trumma. Spännande just för att de är mest förekommande i Sverige och inte på annan plats.

Därefter var i i bergskyrkan och tittade. Intressant. En gång i tiden spelade jag ju själv där med Motala Ungdomssymfoniker.

Det är väl lite vad som hänt idag, igår gjorde vi andra kulturella turer.

Igår gick vi runt lite på stan och tittade och på eftermiddagen åkte vi till Sveaborg med en färga. Det tog cirka 15 minuter och det var kallt och jäkligt där. Fint och lugn och frisk luft, härligt. Vi åkte därefter hem och fikade. Därefter bestämde vi att vi skulle äta ute, det blev på en samisk restaurang som heter Saaga. Det var kitschigt och personalen hade kanske inte direkt något större koll på vad samisk matkultur var för något. Visst, det var gott men inte sådär plusigt som man kan tänka sig. Nej, tacka vet jag Ajte restaurang i Jokkmokk, där är det finfint! Saaga får 3 av 5 gafflar av mig, lagom men inte super, dessutom var det ganska dyrt och personalen var konstig.

Se n bar det hem och slöa framför tv:n.

Nu ska vi ta det lite lugnt och sen laga mat o äta, det blir HK-länki med makaroner. Länki är finska och betyder korv.

Peter

Kommentarer
Postat av: Moa

Såg i tunnelbanan att de hade en samisk utställning på ett museum här nu =)

Postat av: Joey

Japp, Nordiska har öppnat en ny utställning om Samerna som har fått bra recensioner. Värt att kolla upp!

2007-11-19 @ 15:57:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback