SAS - Snart har facket sparkat personal!

Sådär ja, nu har SAS fått ställa in Fredag, lördag, söndag och måndag, även tisdag verkar vara på väg in i strejk.

Strejk är bra när det är som värst. SAS personalen har det kämpigt, faktiskt, så det är viktigt att de trycker på att få bättre arbetsförhållanden.

Men, frågan är vidare om facken ska sätta blockader mot företag så att företagen tvingas avskeda personal och ställa in flygsträckor permanent för att facket har strejkat.

Jag har skrivit om detta tidigare när det gällde salladsbaren i göteborg. Där gjordes en blockad mot salladsbaren och ägaren tvingades att sälja. Nu vet jag inte om den personalen som jobbade där tvingades gå därifrån och byta jobb, när den nya ägaren tog vid. Anmärkningsvärt, personalen ville inte vara med i facket för de fick bättre anställningsvillkor av ägaren. Ändå gör facket blockad mot dem.

Waxholmsfallet. Facket Byggnads gör blockad mot ett EU-företag från baltiska staterna, under en lång tid och så pass lång tid att företaget går i konkurs. 23 anställda blir arbetslösa.

Vad håller facket på med egentligen? Är det inte meningen att facket ska rädda arbeten och se till att anställda inte känner att de ska riskera att bli avskedade?

Facket har börjat hamna på farliga vatten tycker jag. Att göra aktioner mot företag som tvingas i konkurs och personalen förlorar sitt jobb, då är det något som är fel. Får dessa avskedade folk ersättning från facket? Nej, såklart inte! Men facket visar sin makt där de lagligt får bryta lagar osv.

Om vi tittar lite på historien. Facket startade för att organisera arbetarna under en tid när företagsledarna krävde mer av arbetarna än vad de klarade av. De pressade ut varje liten droppe ur varje arbetare. Ett hårt och slitigt jobb för en arbetare att jobba på en fabrik i början av industrialiseringen och en bra bit in under den också.

På 1970 talet var det riktigt bra med arbetsrätten och facken och företagen hade jämnat ut skillnader. Rättigheter för arbetarna hade skapats och man pressade inte ut varje droppe energi från arbetarna som i början utan det var en ganska bra utbyte mellan företagare och arbetare.

Idag på 2000-talet, då har det blivit tvärt om, enligt mig.

Där står företagarna och blir pressade och manglade av facken, till sista droppen. Så pass så de tvingas att gå i konkurs eller avskeda personal. Företagarna står som arbetarna gjorde i början. Mot ett stort och mäktigt fack som har laglig rätt att tillförskaffa sig maktmedel som kan leda till att företagaren tvingas i konkurs.

Är det rätt eller fel? Jag anser att det är uppåt väggarna helt fel! Facket är bra för att stödja och hjälpa arbetare vid konflikt, inte pressa och tvinga fram överenskommelser med våld.

Jag har sagt det förut och gör det igen, jag är inte emot fackens huvudsyfte, men när de missbrukar sin makt, ja, då blir jag förbannad!

Peter som är medlem i facket och tänker fortsätta med det men tycker att facken har blivit som de elaka företagsledarna under 1800-talet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback