Ytterligare bevis på att vi inte ska tillåta religiösa friskolor

Idag skriver Aftonbladet om en skolchef/rektor som anser att det är rätt att stena otrogna och att vi i Sverige borde införa Sharialagarna, dock på demokratisk väg. Skolchefen är sparkad och skolan granskas nu.

http://www.aftonbladet.se/vss/stockholm/story/0,2789,1117884,00.html

Vi har tidigare läst att religiösa friskolor har problem med värderingarna. Tidigare har muslimska friskolor fått på sig utredningar när de tillåtit könsstympning och lärt ut religiösa sedvänjor som strider mot Svensk lag.

Detta är inte något problem som enbart drabbar muslimska friskolor om ni trodde det, det är precis lika problematiskt på kristna friskolor och där bråttas man med andra problem. Livets ord i  Uppsala har från lekskola upp till gymnasienivå.

För mig är det viktigt att barn som bor i familjer där fundamentalistisk religion råder ska få en fri uppfostran vad gäller tro och då finns skolan. Den ska vara neutral av alla religioner, dock ska den behandla alla religioner som finns på skolan och i övriga samhället, det är viktigt. Men för de barn som kommer från en starkt troende familj är det viktigt att ha en neutral mark för barnet att se andra sidor också. Det är vitkgit att barnet själv får välja vilken religion hen ska ha, kanske väljer hen inte någon alls.

På liknande sätt kan vi se vikten av att skolan ska vara en drogfri miljö. Barn som lever i hem där missbruk förekommer missar inte en enda skoldag, såvida hen inte måste ta hand om sin förälder eller syskon. Oftast har eleven full närvaro och kommer först till skolan och lämnar skolan sist.

Jag tänker på alla de barn som bor i en religiös familj som inte alls är religiös, den borde uppleva det religiösa ungefär som ett barn till missbrukare.

Jag är emot religiösa friskolor.

Peter

Kommentarer
Postat av: Joey

Jag förstår din poäng, och håller helt med dig om att skolan bör vara neutral både i religiöst och politiskt hänseende. Men din liknelse mellan barn till alkoholister och barn som växer upp i en religiös miljö kan jag inte hålla med om; vad är det som säger att barn som växer upp i en religiös miljö per automatik skulle lida av det?

2007-07-12 @ 15:00:04
Postat av: Peter

Barn som växer upp i ett hem där något försigår som de själva inte har valt, det är psykiskt påfrestande. Därför krävs det neutrala stöllen där man kan få vila ut. Skolan och fritids och andra ställen som är neutrala, det är viktigt. Att likna det med barn till missbrukare och religiösa familjer är på samma sätt, personer som inte anammar familjens livsstil måste komma till ett neutralt ställe. Religiösa familjer, politiska familjer, i nykterhetsrörelsefamiljer, över allt. Skolan ska vara en sådan arena där alla ska kunna mötas utan att ha stämpeln, nykteristjävel, muslim, kristen etc. Därför jämför jag BTM och barn som växer upp i en religiös familj. De behöver alltså inte vara religiösa, men tvingas in i det på ett psykologiskt sätt i skolan slipper de religionen, såvida de inte går på en religiös skola och finns det en sådan blir det troligtvis den även om de inte vill.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback