Carl Bildt - Optionerna och medierna

Ja, nu är det dags igen. Nu har det ryktats om korruption och liknande.

Jag tycker medierna gör alldeles för stor affär av detta. Bildt kommer som han själv säger från näringslivet och optioner är mycket vanligt bland sådana poster som han har suttit på. 

Jag tycker medierna är väldigt påflugna och drar upp saker som Bildt gjort tidigare och liknande. Aktuellt gjorde ett reportage igår om honom och visade på att han tidigare från VOstok Nafta fått 200 000:- i styrelsearvode, på 8 år om jag inte minns fel. Därefter visade de på tidigare optioner som han löst in på cirka 2,2 miljoner kronor. Detta är alltså saker som han gjort ganska lång tid före regeringstankarna. Därefter dessa 4,5 miljonerna i optioner han har nu har blivit en tyngd på Bildt och jag ser det inte som något problem med att man från näringslivet in i politiken får ta en tid att avveckla styrelseuppdragen man har. Det är inte så att man bara kan säga upp sig från styrelsen man sitter i, det krävs oftast ett möte och möten sker kanske 8 gånger per år och då ska man invänta eller kalla till extramöte när någon begär urträde. Det tar tid i den demokratiska processen och det är också demokrati inom näringslivets styrelser, om någon nu hade fått för sig något annat. (Nåväl, visst finns det undantag i näringslivet också men till största del är det demokrati och majoritetsbeslut som efterföljs)

Vad jag menar med detta inlägg är att medierna försöker dra upp gammalt groll och "trams" som Bildt själv menar. Hur de försöker lägga mer tyngder på Bildts fötter fast det är historia och inget onormalt för näringslivsfolk.

Det som känns mest shockerande är att media försöker döma Bildt innan en politisk utredning som Bildt själv välkomnar, genomförs. Jag tycker det är märkligt att medierna får storma på ett sådant sätt, sj älvklart ska de granska och undersöka men det är viktigt att hålla sig till skapligt neutrala och ej färgade reportage som jag tycker det är.

Slit inte ut Bildt, inte för att jag tror han påverkas av mediernas tryck, men vi får inte glömma bort att Bildt är en mycket högt skattad person ute i världen och således behöver vi honom, det nämner inte medierna direkt mycket om.

De skriver också att han varait ute och rest största delen av sitt uppdrag, ja, utrikesministern gör det. Det är därför det heter utrikesminister. Vi får inte glömma bort att uppgiften är att hålla goda kontakter och förbindelser med övriga världen för det är via handel Sverige håller sig flytande eller ska vi säga näsan ovanför ytan?

Sen vill jag ju också påpeka att opositionen hugger lite väl mycket på mycket små saker. Bildt har förklarat sig, han är för en utredning och han ser inte det som något problem, men tydligen så räcker inte det för Ulvskog. Vi får inte glömma bort att S också har några skandaler bakomsig, ganska många faktiskt och de har inte haft någon direkt vilja att granska sig. Ex. Föredetta S sportministern, Ringholm. Tog regeringsplanet till Portugal för att titta på fotbolls-VM. Ingen direkt granskning och man viftade bort det hela utan att någon granskning skedde.

Ringholm som har mycket erfarenhet av politiken och inte gjort mycket mer borde ju också veta att han kunde tagit en vanlig resa till portugal istället för regeringsplanet. Och det tycker jag ju är betydligt större än Bildts optioner, såvida det inte handlar om korrumption, men det tror jag föga, speciellt när Bildt välkomnar en granskning.

Kommentarer
Postat av: carbuncle

Jag har inte hängt med riktigt (orka, pressen verkar ju dregla efter nya, blåa syndabockar) men nu börjar det kännas det lite överdrivet... okej att det är vinter=nyhetstorka men vad tusan...

Så när har du tid att åka till Sthlm? =)

Postat av: Joey

Då tycker jag snarare historien om Ringholm är överdriven. Det är självklart oförsvarligt att utnyttja regeringsplanet till nöjesresor, men misstanke om korruption (vilket det faktiskt kan bli tal om Vostok -Nafta får en jätteorder för att bygga elledningen i Östersjön)är definitivt ett fall för KU. Jag ser inte problemet i att Bildt kunnat tacka nej till optioner eller varför det ska vara så svårt att sälja aktier i suspekta företag ( b la Lindum Petrolium som borrar efter olja i det krigsdrabbade landet Etiopien). Han kan ju knappast varit helt oförberedd på att Reinfeldt skulle be honom bli utrikesminister, även om de fortfarande skiljer sig något åt ideologiskt. Men det är väl så att har man mycket vill man bara ha mer. Kapitalism och girighet går hand i hand.

2007-01-10 @ 17:04:13
Postat av: Peter Andersson

Joey: Jag tycker nog att det är värre att utnyttja saker som ex. regeringsplanet, det är ju något som hänt. Korruption är också mycket allvarligt. Självklart allvarligare än regeringsplanet. Men, nu är det ju inte avgjort och ingen vet vad som har hänt. Och det är det mitt inlägg handlar om. Medierna rör upp allt så folk tror att Bildt redan är korrupt. Och det är det som är felet. Bildt är inte skyldig förren man har bevisat något. Angående hans aktier i Lundin Petrolium, tråkigt att han har aktier och suttit med i deras styrelse, men det är ett val han gör, inget som ska vara till hans nackdel som politiker. Han har sålt sina aktier i lundin petrolium och avslutat sina uppdrag där. Så det tycker jag duger gott. Att kapitalism ger upphov till att man vill ha mer och girighet har inte något med den kapitalistiska ideologin, det är människan som ger upphov till girighet. Liksom socialismen oftast väger över mot ett kommunistiskt sätt och att kommunister också drabbas (faktiskt alla stora ledare som är kommunister eller de som varit det) har också drabbats av girighet. Den mänskliga faktorn spelar in inte ideologin. Alltså, jag tycker kommunism verkar fint och så i utopin, men i praktiken fungerar den dåligt.

2007-01-10 @ 17:20:48
URL: http://zodiac.blogg.se
Postat av: Joey

Ja, alla politiska ledare blir förr eller senare mer eller mindre maktfullkomliga och giriga. Men med kapitalismen sätter man egoismen i system. Kapitalismen har till syfte att hela tiden sträva efter att produktionen och profiten ska överväga den kostnad produktionsmedlen kostar. Det blir som en ond cirkel, och det är sådana ideologier som skapar oljekrig och svält i världen. Utan kapitalism och kolonialism -ingen svält.

2007-01-11 @ 16:04:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback