Rawanda

Idag var jag på en gästföresläsning om Rawanda. Det var mycket gripande. Att från 1994 i april till Juni, mördades det mer än 1 miljon människor. Det är ofattbart! Jag förstår det inte, och jag hoppas att ingen kan förstå hur något sådant kan gå till.

Nu kan vi ju tro att det som Metro skriver idag att det i själva verket var nuvarande presidenten som sköt ner ett flygplan där dåvarande presidenten befan sig. Detta är då lite väl enkelt att tro att det var så.

Jag har med lite kött på benen från den här föreläsningen kanske ett svar på vart det började.

1916 så kom det franska missionärer till Rawanda, de ansåg att det var Tutsibefolkningen i Rawanda som var de "superior race" och således de som skulle vara högst upp i den kristna hierarkin. Tusti är cirka 15% av R. befolkning, den största folkgruppen är Hutu, 80% och den minsta gruppen Twa, 1-2%.

Dessa tre grupper har inte haft något otalat sins emellan innan 1916. De har haft inter marige mellan stammarna. Men så kom de franska missionärerna och öppnade skola och såg till att lyfta upp Tutsi för att de var långa, hade liknande näsor och liknande rasbiologi som var inne på den tiden liknande som europeers utseende.


På så sätt planterade man in skillnader mellan denna nation där det fanns tre stammar men med samma kultur och samma språk och samma livsstil.

Där har vi liksom första stadiet. Men efter 1945 kom Belgiska missionärer och de ansåg att man skulle följa den största gruppen i det nya området, det vill säga Hutu. På så sätt fick Hutu makt och det blev någontyp av hat mellan Hutu och Tutsi.

Sedan, 1994 april hände något fruktansvärt. Krig bröt ut mellan folket. Det såg ut att vara oplanerat men i själva verket var det väldigt planerat.

En intressant sak är att Ärkebiskopen i R. fanns med på det här mötet som planerade kriget. Han förnekar inte att han varit där men han förnekar att han deltagit i planeringen. Dåvarande Påven har beskyddat honom. Då R., är katolskt land.

Jag ska ge lite återblickar av vad som hände 1994.

I en stad/by så kunde mamman i familjen döda sina egna barn för hon var Hutu och hennes man Tutsi. Och detta för att de har en faderslinje, att barnen blir faderns stam. Och en granne kunde gå och mörda sin tidigare vän. Våldtäkter skedde och användes som vapen. Man våldtog kvinnor och vänner och ovänner.

1 miljon dödades på bara 3 månader. Det var präster som mördade sina församlingar, präster våldtog sina anhängare. etc.

Nu ska jag också berätta att det fanns Hutupräster som dödades för att de ville beskydda Tutsis. Men generellt sett så dödades man eller dödade man. Mycket hemskt och brutalt.

Idag så föregår en stark regering som utkräver rättsväsendet och att människor ställs inför rätta och tillsvars för vad de gjort. En internationell kommité har tillträtt och arbetat i 12 år och kostat miljoner dollar. De har kunnat presentera 22 personer skyldiga. De är förövrigt stationerade i Tanzania.

R. själva har gjort en egen sådan och sedan Juli 2006 har de ställt tillsvars 6018 personer utan att det kostat särskillt mycket.

Idag lär sig folk leva med att deras grannar gjort vad de gjort. De känner inte någon hämd. Utan de har förstått att de måste gå vidare och leva på.

Men för att problematisera och göra det förståligt för oss hur det är att leva där idag, bara en så enkel sak som när man möter någon på gatan så hälsar man. Och på det sätt man hälsar i Rawanda är att man sträcker ut armarna och kramar och pussar varandra en fyra fem gånger. Och detta gör du med någon som våldtog dig under krigen, eller som styckade din man eller dina barn.

Det är inte en enkel värld vi lever i!

Peter

Kommentarer
Postat av: Elma

vet någon mot vilka mänskligarättigheter man har brytit mot när det gäller Rawanda? Jag vore tacksam om någon kan svara på det :). svara gärna på mail, [email protected]
/ Elma

2007-05-20 @ 19:31:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback