Skatt, gärna det, men hur många gånger skattar man på en krona?

Ja, nu har jag funderat lite grand på skatter hit och dit. Jag är i grund och botten positiv till skatter som går till bra saker och till det som den behöver gå till. Skatt är ju från början en förbannelse för folket och en välsignelse för maktens herrar. Ex. Robin Hood, denna legend som stal från de rika och gav till de fattiga, han menade sig hata skatten, och mycket riktigt, det var tur att någon gjorde rösten hörd för folket. Var Robin Hood den förste socialisten? Nejdå, det tror jag inte, han hatade ju skatter, och vad har socialismen i Sverige gjort? Jo, belagt hela samhällskroppen med skatter.

Nåväl, nog pratat om dåtiden, det var ju trots allt ett oupplyst samhälle på Robins tid. Ta en titt idag på hur det ser ut.

Låt oss säga såhär. Det är ett företag som säljer sand. (En luckrativ verksamhet idag) Detta företag äger mark som de lånat pengar för att köpa. När de köpt marken, då skattade företaget (Vi kallar det för F) för marken, en markskatt, efter markskatten betalades det skatt i form av moms för marken som köptes.

När så marken var köpt och man hade betalat skatt i två omgångar skulle man bygga en fastighet på marken. Då köpte man ett koncepthus som kom i modul och sattes upp av ett annat företag. F betalade det nya företaget X för tjänsterna och även skatter som var tugna att betalas. När så fastigheten stod på tomten skulle det betalas skatt för fastigheten, fastighetsskatt. Ett sandtag ligger gärna nära vatten så man kan frakta sanden per båt. Då blir man tvungen att betala extraskatt för att det ligger nära vatten. 300m från vatten och man måste betala extra skatt, årligen.

Sen köper man in grävmaskiner och lastbilar, då ska det skattas först när man köper in fordonet, därefter en årlig skatt på fordonet.

Sen måste man ha anställda som man måste betala arbetsgivaravgift och sociala avgifter samt lön. Lönen är inte något att knota med, det är helt ok att betala lön till de som arbetar där. Men vad folk oftast inte vet är att den lön som arbetaren får är pytteliten efter det att alla skatter är betalda. Låt oss säga att arbetaren tjänar 1 kr i månaden. Då ska F betala arbetsgivaravgift på 1 kr, samt sociala avgifter 1 kr. Det betyder att F betalar högre skatt än vad arbetaren tjänar på att jobba där.

Inte nog med det. När så arbetaren fått lön av F måste arbetaren skatta på lönen, ca: 30%, när så lönen är utbetalad ska arbetaren betala moms på de saker arbetaren handlar, momsen ligger på 25%, då kan vi snart räkna ut vad det är kvar av en krona efter att den gått från F till arbetaren. (Inte nog med det, i den butiken arbetaren handlar, måste handlaren betala skatt på den inkomst han får från arbetaren, osv.)

Alltså, låt oss säga att arbetaren betalar 30% skatt av sin krona, då blir det kvar 0,7kr. Sen går arbetaren och handlar mat, och betalar moms 25%, Då är det kvar 0,525kr. Alltså, för varje krona man tjänar, går hälften i skatt på ett eller annat sätt.

Och om man tänker på att arbetsgivaravgifter och sociala avgifter var dubbelt så mycket som arbetarens lön var, så skulle arbetaren kunna fått 3 kr och därefter skattat själv en viss procent, ex. 20%, och själv tagit ansvar för att lägga undan och spara till pension etc.

Ja, så ser det ut, idag har det förändrats lite grand, men inte särskillt mcyket.

Peter

Kommentarer
Postat av: Rikardamalie

This is the coolest web site I have seen for ages, excellent work and content.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback