Ständigt detta språk! Det är ju över allt!

... Och tur är väl det!

I onsdags, ja, förra veckan, 35 eller vad det var, så var jag på upprop och registrering för Svenska språket - Nordiska språk, 30 hp (20 gamla poäng).

Det var kul för vi blev inbjudna till en öppen debatt mellan Horace Engdahl och Jørn Lund håller debatt om en svensk kanon eller inte.

Det roliga var att halva Nordiska språk - personalen var delaktig och de förklarade ungefär såhär:

"Ja, så är alla ni inbjudna till en öppen debatt mellan han som sitter i Svenska Akademin... vad heter han nu..." Alla tittar på varandra. "... Ja, just det Horace, eh... eh... Engdal, jasså? Med h på slutet? Engdahl. Och hans post i akademin är, eh... eh... ja, iaf. han kommer hit och debatten leds av Heymir, välkomna!"

Hehe, det var kul, precenterades av studierektorn på Nordiska språk. 

Iaf. så är det klart nu och jag är registrerad på Nordiska språk och allt är frid och fröjd... (Till det att någon läser detta som jobbar där...)

Idag hade vi en av de bättre föreläsningarna. Svenska språkets utveckling. Henrik William. Han var riktigt vass! Han arbetar med tidig svensk språkforskning, riktigt spännande!

Han förklarade att vi kunde veta hur svenska ord skulle uttalas i tidigt stadium. Exempelvis kunde vi veta att 'Fötter' är ett svenskt ord och att det tidigare hette: 'føtr'. Tufft!

Vi fick också lära oss om hur vi kunde veta varför vissa namn och ord skrivs med th. Ex. Thorbjörn. (i övriga ord i svenska språket förutom namn har vi tagit bort th-kombinationen, det syns tydligare i engelskan eller Isländskan som ex.). Nåväl, Thorbjörn är iaf. så att om någon frågar varför det stavas Th beror då heltenkelt att tidig svenska hade en bokstav som hette Thorn = Þ, Och den bokstaven har vi tagit bort ur Svenska alfabetet liksom Ð. Så, Thorbjörn stavades med Thorn förut men skrevs om senare med Th och där har det fastnat.

Allt är väldigt spännande!

Ett annat spännande ämne som vi har diskuterat hemma är vart ordet Spa kommer från. Ja, precis, SPA - hälsohem. Tydligen så kommer det från den Belgiska staden Spa. Läs mer här: http://www.faktoider.nu/spa.html

Peter

Kommentarer
Postat av: Joey

Vad kul att du gillar din nya kurs, Peter! Och roligt att detta intresse avspeglar sig här! Det var intressant att läsa om th -stavningen.

2007-09-05 @ 16:04:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback