Världens mest hotade platser, 100 -i-topp

Detta skriver SvD.se om i den här artikeln. Sverige har med ett objekt och det är en gammal idrottsanläggning som hotas av rivning. Denna byggnad finns i Borlänge. Följ länken och läs.

http://www.svd.se/dynamiskt/kultur/did_15891380.asp


Titta också på bilderna på de andra hotade platserna och byggnaderna.

Jag tycker att det är konstigt att en idrottshall hamnar på den här listan. Det borde vara gamla fornlämningar eller andra viktigare platser än ett plåtskjul i Borlänge.

Exempelvis i jämförelse med de andra ställena som blivit uppräknade, ex. Machu piccu. Det drabbas av okontrollerad turism och detta förstör och prisjägare kommer dit för att plundra och många tycker om att ta med sig en bit hem. På liknande sätt kan vi hitta okontrollerad turism i Sverige. Ex. är fjällvärlden väldigt okontrollerad turism. Jag tänker på samiska boplatslämningar och Seiteområden som vandaliseras av människor som kommer dit. Vissa gör det av okunskap, andra av ren illvilja.

Här borde riksantikvarieämbetet(ra) göra en auktion. ra borde sätta upp informationsskyltar vid varje seiteställe och fornlämning uppe i fjällen där turiststigar går förbi. Många går förbi heliga platser och ser stenkumlar uppbyggda och sparkar sönder dem eller tar med sig sten. Detta är inte ok, det är förbjudet och man bryter mot lagen när man tar sönder fornlämningar, det gäller såklart samiska fornlämningar också!

En sak att minnas om du är ute i fjällen och vandrar, rör inte stenhögar som är uppbygda. Det är samma sak som att gå in och klottra i en kyrka, inget som vi gör normalt eller om man är något så när funtad. Lika så gäller i naturen, rör inte fornlämningar, det kan vara heliga platser som fortfarande används och de vill inte att deras heliga plats vanhelgas av turister eller vandaler.

upplysarPeter

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback