Heraldikens konst - bör användas fullt ut!

Idag kan vi läsa på Svd.se om hur Nordic Battel group har fått ett nytt vapen (Inte skjutvapen utan en bild) för att visa upp vem de är.

Det beslut som fattades av försvaret och EU var att NBG är en förädare av kronan, alltså landsförrädare. Då vapnet föreställer ett lejon med en olivkvist i ena tassen och ett svärd i den andra. På orginalet fanns alla detaljer med. Detaljen som kom att försvinna var könsorganet. Ett manligt sådant.

Med rätt att ifrågasätta varför just ett manligt lejon skulle pryda det nya vapnet är inte fel. Det är ju trots allt ett samhälle med vindar om jämställdhet som jag självklart står bakom. Men problemet är inte jämställdhet i den här frågan, utan konstnärligt.

För vi vill ju inte gå in och peta i någon kulturskapares kreakioner? Det skulle bli våldsamma reaktioner om staten gick in i någon målares ateljé och bestämde att man inte fick måla och avbilda skogen på ett visst sätt, eller att en musikartist inte fick använda vissa ord eller sjunga på ett visst sätt. Men helt plötsligt går det utmärkt att peta i kulturell konst som är påväg att dö ut. Heraldikens konst är inte många som kan idag. Minsta lilla symbol kan en heraldiker. Förr i tiden användes heraldiken för att reda ut släktskap och skapa nya vapen för nyadlade personer. Det var viktigt att ingen fick samma vapen och att man inte förtörnade någon annan släkts vapen.

Nåväl, för att återgå till frågan. Staten och EU petade alltså i en kulturutövares arbete, genom att utan kontakta konstnären och heraldiken om detta.


Men i övrigt är det ju viktigt att se till att ändra på jämställdheten så den blir bättre. Alltså att män och kvinnor bemöts på exakt samma villkor, där är jag villkorslös.

Peter

Kommentarer
Postat av: Max

Du kan leva i trygg förvissning om att vi är en samling eldsjälar som håller koll på heraldiken... dvs den riktiga, inte den där låtsasheraldiken som försvarete började med för 4-500 år sedan.

Postat av: Peter Andersson

Det låter tryggt att höra! Jasså, så försvaret har haft en konstig heraldik sedan 1500-talet? Det visste jag inte.

2007-12-18 @ 16:43:16
URL: http://zodiac.blogg.se
Postat av: Max

Inte konstig, utan skamlös. Den ursprungliga svenska militära heraldiken var inte militär utan sprungen ur riddarna och deras rusttjänst. När ansvaret att hålla trupp övergick på staten tog militären med sig den heraldiska traditionen, vilket sannolikt vid tiden kunde anses som acceptabelt eftersom ridderskapet fortfarande utgjorde officerskadern.
Alltså: den militära heraldiken är en nymodighet man inte behöver bekymra sig alltför mycket över.

2007-12-21 @ 12:29:20
URL: http://generation8.blogg.se
Postat av: Peter Andersson

Ah, på så sätt! Spännande! Ja, jag visste ju att heraldiken var från adel och dess vapensköldar. Ja, så på så vis är alltså heraldik och militär heraldik två olika typer av heraldik. Spännande, dagens lärdom! =)

2007-12-22 @ 11:29:56
URL: http://zodiac.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback