Tjejigt och killigt

Fick hem IOGT-NTO's Juniorförbund - JUNIS tidning Struten idag.

Där skriver man om tjeigt och killigt. Det gäller böcker som riktar sig till barn och ungdomar. Jag blir uppgiven när jag läser att barn och ungdomar tvingas in i systemet tjejer och killar. Det är helt sjukt!

Men som lekman och inte stor vetenskapsman inom sociologin så kommer jag tycka och lägga fram en lekmannateori inom tjejigt och killigt. Kort och koncist.

Jag tror att det hela börjar redan innan födseln. Mamma och pappa ska ge namn åt barnet. (Bara där, en mamma och en pappa, inte pappa och pappa eller mamma och mamma eller varför inte pappa och pappa och mamma?).
Namnet, är det en kille eller en tjej? Och namn börjar raddas upp för kille och tjej för att "Gardera" sig. Sen på BB så sätts en blå mössa på gossebarn och rosa mössa på flickebarn. För att hålla koll på dem. Och vips så är de indelade i tjejer och killar. Jag förstår inte varför man inte kan dela in dem i människor? Är det så svårt?
Därefter ska det köpas leksaker och kläder. Rosa leksaker och kläder till en flicka och blå kläder och leksaker till pojkar. Förövrigt så köps det dockor till flickor och bilar till killar. Inte konstigt att killar i yngre ungdomsåren gillar blått och bilar och flickor rosa och hästar, det är ju det de blivit uppfostrade med, och alltså känner de sig trygga och hemma i detta även i äldre år som barn och ungdom.

Under barnåren ser man till att uppmuntra pojkar till att höras och synas meda flickor (allt generellt) får lära sig att leka "tyst". På så sätt kommer pojkar i skolan få mer tid att prata och höras och flickor får mindre tid att höras och synas. Om de skulle få lika mycket tid under en lektion kommer pojkarna att känna sig överkörda och tycka att flickorna får alla frågorna, samt att flickorna själva! anser att de fått höras och synas mer. (Detta är en vetenskaplig undersökning som genomförts, har tyvärr inte källan här)

Och sen fortsätter vi ut i arbetslivet och vips så har män högre lön och bättre jobb och kvinnorna får nöja sig med lågavlönade slitsamma jobb. En klar återspegling av hur livet såg ut i början.

För att förändra detta så måste saker och ting ändras redan vid uppfostrandet, det går inte hålla på med en kärnfamiljspolitik som KD anser. För då kommer vi aldrig få bukt med diskriminering pga kön. Vi måste inse att vi är människor, även om några har snopp och några inte har det. Det ska inte finnas "snopptillägg" som det gör idag. Frågan är om vi kan ändra på det nu eller om vi måste vänta på ny uppfostran och nya generationer, eller om det slås fast ännu hårdare idag om att det är skillnad på tjejer och killar. Uppenbarligen gör det det om vi tittar på vilka leksaker som finns för barn. Hur många leksaker är könsneutrala idag?

Peter

Kommentarer
Postat av: carbuncle

Vi gjorde en väldigt intressant undersöking i gymnasiet, vi sprang runt i klädaffärer och leksaksaffärer för barn och kollade inventarierna samt ifrågasatte varför i helvete allt var uppdelat i kille/tjejavdelningar och varför det bara fanns krigsleksaker/dockor. Det enda gemensamma de hade var leksaksdammsugare, och då fanns de i... blått och rosa.
Min lärare fick en gul mössa på sitt barn, det var fint =) Och jag tänker inte ta reda på vilket kön min bebis kommer att få.

Postat av: Peter

Visst är det galet? Att vi i sverige som är så jämställda som det heter har kanske den hårdaste könssegregeringen i världen vad gäller uppdelat i pojk/flick-leksaker! Istället för att poängtera att de är barn och att de får leka med vad de vill, rosa eller blått, det ska inte spela någon roll!

Jag lekte med dockor och hade dockvagn! =)

2006-10-26 @ 17:06:17
URL: http://zodiac.blogg.se
Postat av: misan

När jag var liten var det roligaste att vara på sommarstugan för där fick man spika, tälja och bygga saker. Hemma lekte jag mest med lego. Det är väl ganska neutralt?

2006-10-27 @ 19:08:19
Postat av: Peter

Jepp! Det är det! =)

2006-10-28 @ 11:40:32
URL: http://zodiac.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback